Svečano obilježen 9.januar-Dan Republike Srpske

9.2020,jpg
Jan 10 2020

Dan Republike Srpske je najvrijedniji datum u njenoj istoriji, u njenom narodu kojim čuvamo naše postojanje ,slobodu i  identitet. Republika Srpska je temelj opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i 9.januar je prilika da se još jednom pokaže naše jedinstvo i dostojanstvo. Svi koji žive u Republici Srpskoj slave je  „Za sva vremena“. U tom duhu je  Dan Republike Srpske proslavljen i u Derventi.

U znak poštovanja i sjećanja na sve one koji su u temelje Republike Srpske utkali svoje živote , položeni su vijenci i cvijeće na Centralnom spomen obilježju i služen parastos.Vijence su položili načelnik opštine, delegacije Skupštine opštine, Opštinske boračke organizacije Dervente,Udruženja Veterana RS,Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine, Udruženja ratnih vojnih invalida 1991-95,Policijske stanice Derventa  te delegacije političkih partija  SNSD,SDS,PDP,Ujedinjene Srpske, Narodnog demokratskog pokreta, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije  Republike  Srpske.

„Danas  smo ovaj dan obilježili svečarski, dosta skromno  ali sa ponosom i sa puno osmijeha na licima naših građana. Dvadesetosam godina slobode nije malo,jedni divni ljudi ,koji su udarili temelje RS , ne smiju  se nikada zaboraviti. Nažalost, moralo je puno života da bude izgubljeno da bi se RS zvala današnjim imenom. Republika Srpska je nama država, stvarana sa puno poteškoća ali sa puno ljubavi. Mi koji radimo ovaj posao ,imamo zadaću i obavezu  da učinimo da nam svima bude bolje ,da nam okruženje bude valjano .S ponosom mogu konstatovati da je Derventa sigirno zauzela jedno fino mjesto na nekoj rang listi gradova i opština Republike Srpske  i mi se sa tim ponosimo ali to nam daje i zadatak da još više radimo kako ne bismo ostali dužni onima koji su dali svoje živote za ovo što imamo danas. Mladim  generacijama  moramo ostaviti nešto u što se mogu  pouzdati i da im što manje pada na pamet da svoju budućnost traže mimo ovih prostora“, rekao je načelnik Simić u izjavi za medije.

Predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije Derventa  Čedo Vujičić  ističe da Srbi kao narod nestaju  na svim prostorima u bližoj i daljoj okolini. “Srbi nestaju svugdje tamo gdje nisu institucionalno organizovani. Zbog toga je Republika Srpska važna sa svim svojim institucijama. Nikada, ni u jednom trenutku na ovim prostorima , ne smije da se zaboravi činjenica da je za stvaranje Republike Srpske poginulo 23 hiljade pripadnika VRS od kojih je 608 bilo iz Dervente i njihov doprinos nikada ne smije da bude zaboravljen. Svi oni koji pokušaju da ponize ili ugroze RS i njene institucije  moraju da računaju sa tim da će da se suoče sa ozbiljnim otporom“, rekao je Vujičić.

Proslava  Dana Republike nastavljena  je  svečanim prijemom u Centru za kulturu ,u prisustvu  mogobrojnih zvanica iz privrednom, javnog i kulturnog života opštine.