Свечано обиљежен 9.јануар-Дан Републике Српске

9.2020,jpg
Jan 10 2020

Дан Републике Српске је највриједнији датум у њеној историји, у њеном народу, којим чувамо наше постојање ,слободу и  идентитет. Република Српска је темељ опстанка српског народа на овим просторима и 9.јануар је прилика да се још једном покаже наше јединство и достојанство. Сви који живе у Републици Српској славе је  „За сва времена“. У том духу је  Дан Републике Српске прослављен и у Дервенти.

У знак поштовања и сјећања на све оне који су у темеље Републике Српске уткали своје животе , положени су вијенци и цвијеће на Централном спомен обиљежју и служен парастос.Вијенце су положили начелник општине, делегације Скупштине општине, Општинске борачке организације Дервенте,Удружења Ветерана РС,Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила општине, Удружења ратних војних инвалида 1991-95,Полицијске станице Дервента  те делегације политичких партија  СНСД,СДС,ПДП,Уједињене Српске, Народног демократског покрета, Демократског народног савеза и Социјалистичке партије  Републике  Српске.

„Данас  смо овај дан обиљежили свечарски, доста скромно  али са поносом и са пуно осмијеха на лицима наших грађана. Двадесетосам година слободе није мало,једни дивни људи ,који су ударили темеље РС , не смију  се никада заборавити. Нажалост, морало је пуно живота да буде изгубљено да би се РС звала данашњим именом. Република Српска је нама држава, стварана са пуно потешкоћа али са пуно љубави. Ми који радимо овај посао ,имамо задаћу и обавезу  да учинимо да нам свима буде боље ,да нам окружење буде ваљано .С поносом могу констатовати да је Дервента сигирно заузела једно фино мјесто на некој ранг листи градова и општина Републике Српске  и ми се са тим поносимо али то нам даје и задатак да још више радимо како не бисмо остали дужни онима који су дали своје животе за ово што имамо данас. Младим  генерацијама  морамо оставити нешто у што се могу  поуздати и да им што мање пада на памет да своју будућност траже мимо ових простора“, рекао је начелник Симић у изјави за медије.

Предсједник Скупштине Општинске борачке организације Дервента  Чедо Вујичић  истиче да Срби као народ нестају  на свим просторима у ближој и даљој околини. “Срби нестају свугдје тамо гдје нису институционално организовани. Због тога је Република Српска важна са свим својим институцијама. Никада, ни у једном тренутку на овим просторима , не смије да се заборави чињеница да је за стварање Републике Српске погинуло 23 хиљаде припадника ВРС од којих је 608 било из Дервенте и њихов допринос никада не смије да буде заборављен. Сви они који покушају да понизе или угрозе РС и њене институције  морају да рачунају са тим да ће да се суоче са озбиљним отпором“, рекао је Вујичић.

Прослава  Дана Републике настављена  је  свечаним пријемом у Центру за културу ,у присуству  многобројних званица из привредног, јавног и културног живота општине.