Ruska delegacija u posjeti Derventi

RUSKA DELEGACIJA 119
Oct 03 2019

Delegacija Privredne komore moskovskog okruga Domodedovo boravi do kraja nedjelje  u Derventi i juče je razgovarala sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i njegovim saradnicima o uspostavljanju privredne i ekonomske saradnje. Ovo je druga posjeta ruskih privrednika u posljednja tri mjeseca, a posebno zadovoljstvo posjetom je izrazio zamjenik predsjednika Privredne komore Domodedova Denis Kočetov ,kome je ovo druga posjeta Derventi.

„Svaki dolazak u Republiku Srpsku je praznik za nas i zadovoljstvo je što smo ponovo ovdje.Divni ljudi i još ljepše gostoprimstvo i to je najljepši poklon koji nam je Derventa priredila i ovaj put. Došli smo da se još upoznamo sa mogućnostima saradnje i imamo ideje šta treba da uradimo,a što se tiče poslova hoću da o tome govorimo poslije nove godine kada ću moći konkretno da iznesem sve naše aktivnosti“,rekao je Kočetov.

„Treba  istaći da je potrebno još raditi na popularizaciji Dervente i Republike Srpske u ovom moskovskom regionu te upoznati privrednike i potencijalne investitore sa našim potencijalima“,zaključak je članova ruske delegacije.

Načelnik Simić je izrazio zadovoljstvo drugom posjetom ruske delegacije i istakao da jučerašnji sastanak predstavlja nastavak saradnje .

„Danas su ovdje predstavnici privredne komore,a i predstavnici avio-kompanije, sa ciljem uspostavljanja veza između Moskve i Banjaluke. To nije u našoj nadležnosti ali je svakako dobra stvar za Republiku Srpsku. Takođe ,tu je i jedan mladi hotelijer koji ima namjeru da investira,a ovdje je došao da vidi naše potencijale. Sada je već izvjesno da smo pronašli jednu opštinu u Voronješkoj oblasti koja je izrazila želju za uspostavljanjem bliskih odnosa sa Derventom što će rezultirati našom posjetom tamo i dolaskom njihovih privrednika u Derventu. Razradićemo mogućnosti saradnje,tamo gdje imamo zajedničke interese, nešto slično sa bratskom opštinom Pinerolo iz Italije sa kojom imamo bliske odnose već 14 godina i nije slučajno da desetak talijanskih kompanija posluje u Derventi“, rekao je načelnik Simić i dodao da su u privrednoj komori Domodedova dali sebi u zadatak da zbliže dvije zemlje.

Ruska delegacija je poslije razgovora sa rukovodstvom opštine posjetila manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Bišnji te preduzeća „Sanino“ i „Mreža Netvork“.

Takođe, ruska delegacija će danas posjetiti i banje u Kulašima i Tesliću i razgovarati o mogućnostima saradnje u oblasti banjskog turizma.U petak je planiran sastanak delegacije sa načelnicima Broda,Srpca i Dervente u Srpcu ,na koji je pozvan i ruski ambasador u BiH,Petar Ivancov, a u subotu će u Ritešiću prisustvovati humanitarnoj večeri za izgradnju Srpsko-ruskog duhovnog centra pravoslavlja.