Руска делегација у посјети Дервенти

RUSKA DELEGACIJA 119
Oct 03 2019

Делегација Привредне коморе московског округа Домодедово борави до краја недјеље  у Дервенти и јуче је разговарала са начелником општине Милорадом Симићем и његовим сарадницима о успостављању привредне и економске сарадње. Ово је друга посјета руских привредника у посљедња три мјесеца, а посебно задовољство посјетом је изразио замјеник предсједника Привредне коморе Домодедова Денис Кочетов ,коме је ово други боравак у Дервенти.

„Сваки долазак у Републику Српску је празник за нас и задовољство је што смо поново овдје.Дивни људи и још љепше гостопримство и то је најљепши поклон који нам је Дервента приредила и овај пут. Дошли смо да се још упознамо са могућностима сарадње и имамо идеје шта треба да урадимо,а што се тиче послова хоћу да о томе говоримо послије нове године када ћу моћи конкретно да изнесем све наше активности“,рекао је Кочетов.

„Треба  истаћи да је потребно још радити на популаризацији Дервенте и Републике Српске у овом московском региону те упознати привреднике и потенцијалне инвеститоре са нашим потенцијалима“,закључак је чланова руске делегације.

Начелник Симић је изразио задовољство другом посјетом руске делегације и истакао да јучерашњи састанак представља наставак сарадње .

„Данас су овдје представници привредне коморе,а и представници авио-компаније, са циљем успостављања веза између Москве и Бањалуке. То није у нашој надлежности али је свакако добра ствар за Републику Српску. Такође ,ту је и један млади хотелијер који има намјеру да инвестира,а овдје је дошао да види наше потенцијале. Сада је већ извјесно да смо пронашли једну општину у Вороњешкој области која је изразила жељу за успостављањем блиских односа са Дервентом што ће резултирати нашом посјетом тамо и доласком њихових привредника у Дервенту. Разрадићемо могућности сарадње,тамо гдје имамо заједничке интересе, нешто слично са братском општином Пинероло из Италије са којом имамо блиске односе већ 14 година и није случајно да десетак талијанских компанија послује у Дервенти“, рекао је начелник Симић и додао да су у привредној комори Домодедова дали себи у задатак да зближе двије земље.

Руска делегација је послије разговора са руководством општине посјетила манастир Покрова Пресвете Богородице у Бишњи те предузећа „Санино“ и „Мрежа Нетворк“.

Такође, руска делегација ће данас посјетити и бање у Кулашима и Теслићу и разговарати о могућностима сарадње у области бањског туризма.У петак је планиран састанак делегације са начелницима Брода,Српца и Дервенте у Српцу ,на који је позван и руски амбасадор у БиХ,Петар Иванцов, а у суботу ће у Ритешићу присуствовати хуманитарној вечери за изградњу Српско-руског духовног центра православља.