Proširenje Dječijeg obdaništa “Trol”

KAMEN TEMELJAC
Sep 06 2018

Potpisivanjem ugovora sa izvođačem radova i polaganjem kamena temeljca za dogradnju objekta JPU “Trol”,počela je realizacija jednog od najznačajnijih projekata u Derventi.Dogradnjom će biti obezbijeđen dodatni prostor za mališane, smanjena lista čekanja ali i poboljšani uslovi boravka mališana u ovoj ustanovi.
Za dogradnju vrtića Vlada Republike Srpske je izdvojila oko 400 hiljada KM, a posao je povjeren derventskoj firmi “Ehta -R”.
Polažući kamen temeljac načelnik opštine Milorad Simić je rekao da je proširenje vrtića samo jedan od značajnih projekata koji će biti realizovani na području opštine. “Derventa je sredina koju karakteriša velika stopa zaposlenosti pa je izražena i potreba za upisom djece u ovu ustanovu.Stotinjak mališana je čekalo priliku za to.
Na moju veliku radost,mi smo u lokalnoj upravi,kao prvi projekat koji će biti realizovan sredstvima Vlade RS,predložili proširenje dječijeg obdaništa za oko 500 kvadrata”, rekao je načelnik Simić i podsjetio da je Vlada obezbijedila milion maraka za realizaciju projekata u Derventi.Pored proširenja obdaništa,sredstva u iznosu od oko 350 hiljada maraka će biti usmjerena za realizaciju projekta izgradnje gradskog parka “9.januar” i oko 250 hiljada maraka za izgradnju pomoćnog terena sa vještačkom podlogom na stadionu FK “Tekstilac”,čija je izgradnja već počela.
“Pored toga,tu je izgradnja 27 putnih pravaca, rekonstrukcija četiri dionice puteva koje su starije od 30 godina,rekonstrukcija rasvjete,izgradnja vodovoda,a tu su i ulaganja u školstvo,sport.I razglednica Dervente će sigurno biti još ljepša”,istakao je načelnik.
Gordana Simić,direktor”Trola” je naglasila da će se proširenjem obdaništa stvoriti uslovi za prijem oko 80 mališana kao i nova radna mjesta za šest vaspitača i za pomoćno osoblje.
“Ovdje se radi o veoma značajnom projektu,kako za ovu ustanovu tako i za opštinu Derventa.Drago nam je što je lokalna uprava prepoznala proširenje vrtića kao prioritet.Mi smo kolektiv kojem su djeca prioritet i upravo zbog toga smo vođeni mišlju da svako ulaganje u djecu predstavlja najbolju investiciju”,rekla je Simićeva i dodala da u obdaništu trenutno boravi oko 150 djece te da cijena boravka za jedno dijete iznosi 150 KM, za drugo dijete roditelji plaćaju polovinu tog iznosa dok je za treće dijete boravak besplatan.Ona je takođe naglasila da se očekuje i realizacija projekta vezanog za energetsku efikasnost kojim će biti zamijenjena stolarija na objektu i rekonstrukcija krova,što će ustanovi značajno smanjiti potrošnju energije ali i finansijska izdvajanja za ovu namjenu.
Polaganju kamena temeljca prisustvovao je i Dragoljub Ćustić, direktor firme “Ehta-R”.
“Kao Dervenćanin i kao čovjek koji istinski voli ovaj grad,mogu da izrazim zadovoljstvo činjenicom da je “Ehta-R” izabran za izvođača radova.Drago mi je kada se nešto ovako gradi i volio bih da u budućnosti bude još ovakvih objekata”,rekao je Ćustić.
Projektom je,po riječima Ćustića,planirana dogradnja oko 400 kvadrata korisnog prostora i 100 kvadrata koje će činiti nadstrešnice i poveznice sa starim objektom,a rok za završetak radova je 120 dana.