Проширење Дјечијег обданишта „Трол“

KAMEN TEMELJAC
Sep 06 2018

Потписивањем уговора са извођачем радова и полагањем камена темељца за доградњу објекта ЈПУ „Трол“,почела је реализација једног од најзначајнијих пројеката у Дервенти.Доградњом ће бити обезбијеђен додатни простор за малишане, смањена листа чекања али и побољшани услови боравка малишана у овој установи.
За доградњу вртића Влада Републике Српске је издвојила око 400 хиљада КМ, а посао је повјерен дервентској фирми „Ехта -Р“.
Полажући камен темељац начелник општине Милорад Симић је рекао да је проширење вртића само један од значајних пројеката који ће бити реализовани на подручју општине. „Дервента је средина коју карактериша велика стопа запослености па је изражена и потреба за уписом дјеце у ову установу.Стотињак малишана је чекало прилику за то.
На моју велику радост,ми смо у локалној управи,као први пројекат који ће бити реализован средствима Владе РС,предложили проширење дјечијег обданишта за око 500 квадрата“, рекао је начелник Симић и подсјетио да је Влада обезбиједила милион марака за реализацију пројеката у Дервенти.Поред проширења обданишта,средства у износу од око 350 хиљада марака ће бити усмјерена за реализацију пројекта изградње градског парка „9.јануар“ и око 250 хиљада марака за изградњу помоћног терена са вјештачком подлогом на стадиону ФК „Текстилац“,чија је изградња већ почела.
„Поред тога,ту је изградња 27 путних праваца, реконструкција четири дионице путева које су старије од 30 година,реконструкција расвјете,изградња водовода,а ту су и улагања у школство,спорт.И разгледница Дервенте ће сигурно бити још љепша“,истакао је начелник.
Гордана Симић,директор“Трола“ је нагласила да ће се проширењем обданишта створити услови за пријем око 80 малишана као и нова радна мјеста за шест васпитача и за помоћно особље.
„Овдје се ради о веома значајном пројекту,како за ову установу тако и за општину Дервента.Драго нам је што је локална управа препознала проширење вртића као приоритет.Ми смо колектив којем су дјеца приоритет и управо због тога смо вођени мишљу да свако улагање у дјецу представља најбољу инвестицију“,рекла је Симићева и додала да у обданишту тренутно борави око 150 дјеце те да цијена боравка за једно дијете износи 150 КМ, за друго дијете родитељи плаћају половину тог износа док је за треће дијете боравак бесплатан.Она је такође нагласила да се очекује и реализација пројекта везаног за енергетску ефикасност којим ће бити замијењена столарија на објекту и реконструкција крова,што ће установи значајно смањити потрошњу енергије али и финансијска издвајања за ову намјену.
Полагању камена темељца присуствовао је и Драгољуб Ћустић, директор фирме „Ехта-Р“.
„Као Дервенћанин и као човјек који истински воли овај град,могу да изразим задовољство чињеницом да је „Ехта-Р“ изабран за извођача радова.Драго ми је када се нешто овако гради и волио бих да у будућности буде још оваквих објеката“,рекао је Ћустић.
Пројектом је,по ријечима Ћустића,планирана доградња око 400 квадрата корисног простора и 100 квадрата које ће чинити надстрешнице и повезнице са старим објектом,а рок за завршетак радова је 120 дана.