Ove godine bez pripremne nastave za buduće prvačiće

predškolska nastava
Feb 11 2021

Ministarstvo prosvjete i kulture RS  donijelo je odluku da neće biti organizovan predškolski  program za djecu koja u 2021.godini polaze u školu.

Odluka je donesena zbog nepovoljne epidemiološke situacije  i preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske jer je teško u postojećim uslovima adekvatno organizovati nastavu.

„Odluka Ministarstva je donesena u skladu sa svim preporukama Instituta za javno zdravstvo RS pri kojoj se vodilo računa da program bude dostupan svakom djetetu u većini jedinica lokalne samouprave RS. U vidu je bila i činjenica da se zbog  poštivanja  epidemioloških mjera organizacija nastave ostvaruje na drugačiji način i da mnoge osnovne škole nemaju prostor za realizaciju pomenutog programa“, saopšteno je iz Ministarstva.

JPU „Trol“ je prethodnih godina bila organizator programa za djecu u godini pred polazak u školu. U ovoj predškolskoj ustanovi  ističu da su se prijavili na poziv koji je Ministarstvo prosvjete i kulture raspisalo u septembru 2020.godine i da su prihvatili realizaciju programa.

„Ministarstvo prosvjete i kulture RS je dopisom zatražilo da obavijestimo roditelje djece , koja su upisana u program za djecu u godini pred polazak u školu u 2021.godini, o njihovoj odluci“, rekli su u „Trolu“.

Od 69 osnovnih škola i 38 predškolskih ustanova koje su se prijavile za programa , kako je saopšteno iz  Ministarstva , veći broj njih nema odgovarajuće uslove za realizaciju predškolskog program