“Najveća je ljubav raširenih ruku” poručila djeci kanadska humanitarka

kanađanka
Oct 24 2018

Kolo srpskih sestara „Carica Milica“ i Narodna biblioteka „Branko Radičević“ organizovali su sinoć,u prostorijama biblioteke , književno veče za djecu na kojem im se predstavila humanitarni radnik i književnik Gordana Laković,koja živi i radi u Kanadi. Gordana boravi u Derventi na inicijativu Kola srpskih sestara kojem je finansijski pomogla u organizaciji  vaskršnje radionice, a i ovaj put je donijela pomoć u odjeći i obući za socijalno ugroženu djecu kojima će ona biti podijeljena putem škola i Kola.

Cilj druženja sa djecom, po riječima Lakovićeve jeste da upozna  derventsku djecu sa životom u Kanadi  te da im predstavi svoje pjesme za djecu iz zbirke „Najveća je ljubav raširenih ruku“ koju još nije objavila. U svom obraćanju Gordana je istakla značaj ovakvih književnih večeri na kojima djeca treba da se upoznaju sa novim piscima, tradicijom, jezikom, nacionalnim vrijednostima i književnošću uopšte,a svojim pjesmama poslala je poruku o značaju ljubavi u najširem smislu te riječi, ponosa te o potrebi čuvanja svog jezika, porijekla i tradicije.  “Ja sam pobornik očuvanja jezika i tradicije i svega što je nacionalno i srpsko i upravo na tome najviše i radim u Kanadi. Član sam Srpske nacionalne akademije koja se isključivo bavi očuvanjem kulture srpskog naroda te Udruženja pisaca „Desanka Maksimović“ i Udruženja „Nikola Tesla educational corporation“ kroz koje nastojimo da obrazujemo decu i širu javnost upoznamo sa djelom i radom Tesle,o kome se u Kanadi veoma malo zna. Potrebno je pogotovo decu učiti o našoj istoriji i našim nacionalnim vrednostima jer ako ne cenimo svoju naciju i sebe ,tamo vas neće ceniti. Uvek učim i svoju decu i druge da moraju da budu ponosni na svoje poreklo“, rekla je Lakovićeva i istakla da „Srbi često misle da oni nisu važni,da imaju osjećaj da su uvijek nešto krivi što nije tačno“.

Gordana je rođena Beograđanka koja već dvadesetpet godina živi i radi u Torontu. Napisala je nekoliko knjiga,a najveći odjek u javnosti je imala njena knjiga“Zašto smo otišli“ ,u kojoj je ispričala dvadesetčetiri  istinite  priče o ljudima koji su tokom ratnih zbivanja napustili prostore bivše Jugoslavije. Dugogodišnje poznanstvo sa predsjednicom Kola srpskih sestara Đurđom Dodig Pijetlović i želja da, u skladu sa svojim mogućnostima, učini nešto za djecu Dervente, doveli su je u Derventu. Ovom prilikom je mališane obradovala školskim priborom