Izložba fotografija “Pazi! Trenutak”

izložba fotografija 067
Sep 13 2018

 

Prva privatna foto-agencija u Republici Srpskoj “Zipa photo agency“ ” organizovala je u Derventi izložbu  fotografije  pod nazivom „Pazi  trenutak“. Izložbu su ,u utorak 11.septembra  ispred Centra za kulturu otvorili narodni poslanik Igor Žunić i jedan od autora Borislav Zdrinja iz Banjaluke. Izložba je po prvi put organizovana početkom avgusta u Banjaluci tako da će građani Dervente biti u prilici da prvi, poslije Banjalučana, pogledaju ovu izložbu. Osam autora izložilo je ukupno 44 fotografije na kojima su zabilježeni trenuci iz raznih događaja.

„U pitanju su različite tematski događaji koje smo propratili. Ideja  traje par godina  ali je nismo uspjeli  do sada realizovati zbog nekih  neplaniranih momenata. Osmog avgusta napravili  smo prvu izložbu u Banjaluci. Nadamo se da ćemo u budućnosti izbacivati još neke nove fotografije na našim izložbama i u drugim opštinama. Naša želja je da se izložba  uvijek organizuje na otvorenom kako bi što više prolaznika i građana  moglo da je vidi “, rekao je Borislav Zdrinja. On se zahvalio opštini Derventa  koja je imala sluha i koja je prva poslije Banjaluke pozvala  fotografe da ovdje organizuju izložbu. Zahvalnost je uputio i načelniku opštine Miloradu Simiću , Igoru Žuniću i Centru za kulturu koji su pomogli da se organizuje ova izložba.
    Narodni poslanik Igor Žunić rekao je Derventa grad koji izrazito poštuje umjetnost. „ Ovo je prava prilika da vidimo agencijske fotografije. Mislim da  su građani koji su ovo pogledali zadovoljni i oduševljeni  i  da će podržati rad ovih umjetnika.  Ovo je možda i početak  jedne  dobre saradnje sa ekipom fotografa i posebno mi je drago da se izložba dešava  U Derventi   odmah poslije Banjaluke“, rekao je Žunić.
   Na izložbi su predstavljene fotografije Slobodana Rašića Bobara, Borislava Zdrinje, Ranka Ćukovića, Aleksandra Golića, Milana Radulovića, Dragane Mihaljice, Dušana Borkovića i Dragane Dušanić.

Agencija „Zipa  photo agency“  je osnovana 2013.godine. Ideja o osnivanju je pokrenuta od par banjalučkih fotografa  ali su im se , u proteklom periodu, pridružili i fotografi iz Srbije.  Cilj osnivanja je bio da se rad ovih fotografa prezentuje na jednom mjestu  ali i da fotografi pokušaju da zaštite svoja prava,da ovu fotografiju otrgnu od digitalne nastale mobilnim telefonima jer je agencijska fotografija drugačija.