Изложба фотографија „Пази! Тренутак“

izložba fotografija 067
Sep 13 2018

Прва приватна фото-агенција у Републици Српској „Зипа пхото агенцy“ “ организовала је у Дервенти изложбу  фотографије  под називом „Пази  тренутак“. Изложбу су ,у уторак 11.септембра  испред Центра за културу отворили народни посланик Игор Жунић и један од аутора Борислав Здриња из Бањалуке. Изложба је по први пут организована почетком августа у Бањалуци тако да ће грађани Дервенте бити у прилици да први, послије Бањалучана, погледају ову изложбу. Осам аутора изложило је укупно 44 фотографије на којима су забиљежени тренуци из разних догађаја.

„У питању су различите тематски догађаји које смо пропратили. Идеја  траје пар година  али је нисмо успјели  до сада реализовати због неких  непланираних момената. Осмог августа направили  смо прву изложбу у Бањалуци. Надамо се да ћемо у будућности избацивати још неке нове фотографије на нашим изложбама и у другим општинама. Наша жеља је да се изложба  увијек организује на отвореном како би што више пролазника и грађана  могло да је види “, рекао је Борислав Здриња. Он се захвалио општини Дервента  која је имала слуха и која је прва послије Бањалуке позвала  фотографе да овдје организују изложбу. Захвалност је упутио и начелнику општине Милораду Симићу , Игору Жунићу и Центру за културу који су помогли да се организује ова изложба.
    Народни посланик Игор Жунић рекао је Дервента град који изразито поштује умјетност. „ Ово је права прилика да видимо агенцијске фотографије. Мислим да  су грађани који су ово погледали задовољни и одушевљени  и  да ће подржати рад ових умјетника.  Ово је можда и почетак  једне  добре сарадње са екипом фотографа и посебно ми је драго да се изложба дешава  У Дервенти   одмах послије Бањалуке“, рекао је Жунић.
   На изложби су представљене фотографије Слободана Рашића Бобара, Борислава Здриње, Ранка Ћуковића, Александра Голића, Милана Радуловића, Драгане Михаљице, Душана Борковића и Драгане Душанић.

Агенција „Зипа  пхото агенцy“  је основана 2013.године. Идеја о оснивању је покренута од пар бањалучких фотографа  али су им се , у протеклом периоду, придружили и фотографи из Србије.  Циљ оснивања је био да се рад ових фотографа презентује на једном мјесту  али и да фотографи покушају да заштите своја права,да ову фотографију отргну од дигиталне настале мобилним телефонима јер је агенцијска фотографија другачија.