Delegacija opštine boravila u posjeti bratskom gradu Pinerolo

unnamed 4
Nov 20 2018

Delegacija opštine Derventa boravila je prošle sedmice u trodnevnoj posjeti  bratskom gradu Pinerolo u  Italiji. Domaćin posjete bila je humanitarna  grupa „Arkobaleno“ iz Pinerola.

Prvog dana posjete  članovi  delegacije su obišli znamenitosti grada  i posjetili obilježja koja su spomenik prijateljstvu dva grada,drvo prijateljstva, ulicu Derventa u Pinerolu  i totem bratskih gradova. Istog dana  su posjetili i gradsku upravu gdje ih je primio gradonačelnik  Luka Salvai.

Zamjenik načelnika Siniša Jeftić je upoznao gradonačelnika Salvaia sa početkom izgradnje parka u Derventi , gdje je planirano da i delegacija grada Pinerolo zasadi drvo prijateljstva.

Posjeta  Pinerolu bila je i prilika za posjetu  načelniku i opštini Osasco. Ova opština je prije 15 godina donirala sredstva za izgradnju škole u Maloj Sočanici. U znak sjećanja na ovaj događaj ,a povodom obilježavanja ovog jubileja ,načelnik Osasca je zamjeniku Jeftiću  je uručio  plaketu .

Poljoprivredna škola „Malva“ u Bibiani organizovana je kao gazdinstvo  i bavi se uzgojem i održavanjem oko 400 autohtonih sorti jabuka, od kojih prave razne  proizvode. Prilikom posjete školi , delegacija se upoznala sa organizacijom i radom ove škole. Posjeta sajmu jabuka tzv.“Tutto mele“ u Kavuru bila je prilika da se delegacija upozna sa samom organizacijom poljoprivredne proizvodnje u oblasti voćarstva u ovom dijelu Italije, o načinima zaštite i održavanja pojedinih rijetkih sorti jabuke  kao i o oblicima saradnje poljoprivrednih proizvođača.

Veliku zahvalnost za uspješnu posjetu delegacija duguje članovima grupe „Arkobaleno“ i  Jovanki Adžić, ambasadoru Dervente u Pinerolu.

Delegacija je bila u sastavu Siniša Jeftić,zamjenik načelnika opštine, Igor Žunić, poslanik u Narodnoj skupštini RS, Slaven Gojković, potpredsjednik Skupštine opštine, Borivoje Golubović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu ,Goran Jevtić, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i Miodrag Tešendić, odbornik u Skupštini opštine.