Делегација општине боравила у братском граду Пинероло

unnamed 4
Nov 20 2018

Делегација општине Дервента боравила је прошле седмице у тродневној посјети  братском граду Пинероло у  Италији. Домаћин посјете била је хуманитарна  група „Аркобалено“ из Пинерола.

Првог дана посјете  чланови  делегације су обишли знаменитости града  и посјетили обиљежја која су споменик пријатељству два града,дрво пријатељства, улицу Дервента у Пинеролу  и тотем братских градова. Истог дана  су посјетили и градску управу гдје их је примио градоначелник  Лука Салваи.

Замјеник начелника Синиша Јефтић је упознао градоначелника Салваиа са почетком изградње парка у Дервенти , гдје је планирано да и делегација града Пинероло засади дрво пријатељства.

Посјета  Пинеролу била је и прилика за посјету  начелнику и општини Осасцо. Ова општина је прије 15 година донирала средства за изградњу школе у Малој Сочаници. У знак сјећања на овај догађај ,а поводом обиљежавања овог јубилеја,начелник Осасца је замјенику Јефтићу  предао  плакету .

Пољопривредна школа „Малва“ у Бибиани организована је као газдинство  и бави се узгојем и одржавањем око 400 аутохтоних сорти јабука, од којих праве разне  производе. Приликом посјете школи , делегација се упознала са организацијом и радом ове школе.                                                             Посјета сајму јабука тзв.“Тутто меле“ у Кавуру била је прилика да се делегација упозна са самом организацијом пољопривредне производње у области воћарства у овом дијелу Италије, о начинима заштите и одржавања појединих ријетких сорти јабуке  као и о облицима сарадње пољопривредних произвођача.

Велику захвалност за успјешну посјету делегација дугује члановима групе „Аркобалено“ и  Јованки Аџић, амбасадору Дервенте у Пинеролу.

Делегација је била у саставу Синиша Јефтић,замјеник начелника општине, Игор Жунић, посланик у Народној скупштини РС, Славен Гојковић, потпредсједник Скупштине општине, Боривоје Голубовић, начелник Одјељења за општу управу ,Горан Јевтић, начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове и Миодраг Тешендић, одборник у Скупштини општине.