Očuvati tekovine antifašizma i narodnooslobodilačkog rata

IMG_0120
Feb 12 2021

Opštinska  organizacija SUBNOR-a  održala  je juče (11.02.2021.) sjednicu Skupštine ove organizacije i usvojila izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2020.godinu te program rada za 2021.godinu.

Predsjednik  OO SUBNOR-a Borislav Preradović je istakao da je veoma važno da se očuvaju  tekovine  antifašizma i narodnooslobodilačke borbe te da su to upravo glavni zadaci organizacije. One se mogu sačuvati  prije svega obilježavanjem značajnih datuma iz istorije .

„Pandemija je napravila problem u mnogim udruženjima  i organizacijama ali bez obzira na pandemiju , mi smo uspjeli da obilježimo sve značajnije datume u skromnijem obliku. Obilježili smo 19.april,Dan oslobođenja Dervente ,9 .maj  -Dan pobjede nad fašizmom, obilježeni su i 4.juli u Pojezni  i 27.juli u Kalenderovcima  kao i  9.septembar u Lugu i  4.novembar u Bosanskom Dubočcu“, rekao je Preradović i poručio da će nastojati da se svi važniji datumi dostojanstveno  obilježe i ove godine. Iznio je i planove obnove spomenika u tekućoj godini  pa je planiramo da se završi obnova spomenika u Bosanskom Dubočcu i Pojezni , spomenika u Novim Lužanima i Žeravcu i spomen česme u Osojcima i Sočanici. Planirana je i obnova biste Zdravka Čelara koja bi bila postavljena u partizanskom groblju.

Istakao da je jedan od važnijih zadataka ovog udruženja posjeta  preživjelim učesnicima rata i saradnja sa lokalnom upravom.

„U toku prošle godine imali smo i punu podršku lokalne uprave i načelnika Simića, zatim Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu te dobru saradnju sa Opštinskom boračkom organizacijom“, rekao je Preradović.

Predsjednik Predsjedništva Opštinske  Boračke organizacije Čedo Vujičić  je rekao da je svim organizacijama ,koje su proistekle iz različitih ratova, zajednički cilj da se bore za mir i slobodu.

„To su univerzalne civilizacijske vrijednosti  koje okupljaju i nas i vas. Na mnogim događajima se zajedno prisjećamo  i obilježavamo  važne datume kako iz novije tako i iz dalje istorije. Upravo zbog toga je važno da se držimo zajedno i da stremimo ka istim ciljevima”, rekao je Vujičić.