Усвојени нацрти ребаланса буџета за 2020.и буџета за 2021.годину

39
Oct 12 2020

Одборници  Скупштине општине усвојили су на 39.сједници,посљедњој у овом сазиву, Нацрт одлуке о усвајању буџета општине Дервента за 2021.годину, ребаланс буџета за 2020.годину и одлуку о расподјели буџетског  суфицита.

Начелник општине Милорад Симић и предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић изразили су задовољство радом и функционисањем Скупштине у протекле четири године.

„Када бисмо резимирали функционисање Скупштине у ове четири године , могли бисмо је прогласити успјешном.Вјерујем да је стабилна скупштинска већина показала разумијевање и коректност,а Дервента је искорачила и добила на квалитету. Први доказ за то је статус града,који смо заједно градили и законски уоквирили дугогодишњи рад људи који су нас водили. Један број одборника се није слагао ни са једном одлуком али пред  нама је прави тест о томе колико је ко радио ,а то су избори. Треба истаћи да нам је буџет стабилан,имамо седам хиљада запослених и извоз од 335 милиона ,а не прође ни три мјесеца да неко од представника страних компанија  не дође са намјером да покрене нове капацитете. Дервента је препознатљива по привреди односно по добром и функционалном реалном сектору ,по стопи запослености која је изнад републичког просјека. И даље то није мед и млијеко, изазова је безброј, али на њима морају радити озбиљни људи“, рекао је начелник Симић.

Предсједник Кљајић је истакао да у протеклом периоду није било већих турбуленција у раду Скупштине. „Захваљујем свим одборницима и начелнику општине Милораду Симићу на ове четири протекле године током којих је Скупштина функционисала без већих проблема“, истакао је Кљајић.

Одборници су без расправе усвојили информације о раду и пословању предшколске установе „Трол“ и Дома здравља за првих шест мјесеци текуће године. О информацији о раду ЈУ Центар за социјални рад ,шеф клуба одборника СДС Бранко Катанић је тражио појашњење зашто се на списку гласача за локалне изборе 2020. године налазе имена корисника овог Центра којима су исплаћена средства на име социјалне помоћи , а који су пријављени у неким европским земљама.

Директор Центра Маја Поповић је рекла да нема информацију о таквим случајевима.“Наши корисници морају имати ЦИПС-ове пријаве у Дервенти и потом им се средства , на основу  одлуке комисије, исплаћују на текуће рачуне или путем поште“, рекла је Поповићева.

Усвојени су и извјештаји о раду и пословању јавних установа библиотеке „Бранко Радичевић“, Спортског центра, Центра за културу,Туристичке организације ,Геронтолошког центра. Усвојене су информације о раду  и стању основног и средњег образовања  у школској 2019/2020.години.

На питање одборника  Славише Ђураша  , директор СШЦ „Михајло Пупин“ Предраг Дринић је појаснио да је протекле школске године у салу у којој се налазе ЦНЦ машине општина уложила тридесет хиљада марака  те да је извршена реконструкција крова  сале у који је општина уложила двадесет хиљада марака.

Одборник Дарко Бећаревић је подсјетио да поједини одборници, који су запослени у овој установи нису гласали за одлуку о издвајању средстава за  санацију крова док је замјеник Јефтић истакао да са овом чињеницом треба упознати и бираче. Одборник Катанић је рекао да је ова странка подржала приједлог буџета општине те да је 2012.године предлагао да се санира кров школе али да је његов амандман да се за ту намјену издвоји сто хиљада марака одбијен па су се чекала средства америчке компоненте.

Јефтић је истакао да је политика СДС и тада била површна јер је пројекат  санације зграде средњошколског центра коштао око 700 хиљада КМ те да се радило о озбиљном подухвату у којем је општина препозната  као добар партнер, који је испунио строге услове америчких партнера.

Директор Стручне и техничке школе  Бранка Јовић је одборницима представила радове који се изводе у оквиру санације крова и замјене столарије на објекту школе.

Утврђени  Нацрт буџета општине за 2021.годину износи 19.108.000 КМ и већи је за 1,22 посто у односу на буџет 2020.године. Овим планом задржана је тенденција раста. Министарство финансија је дало мишљење на нацрт буџета  за наредну годину без препорука. Своје мишљење и сугестије о буџету  ће на јавној расправи дати  и заинтересовани  субјекти. Одборници су усвојили нацрт одлуке.Шеф клуба одборника СДС Бранко Катанић је рекао да изради буџета за идућу годину треба прићи са одређеним сензибилитетом.“Свјесни смо посљедица које оставља пандемија  корона вируса, масовног одласка становништва са ових простора те због тога циљ треба да буде да се помогне привреди, да се створе услови за нова радна мјеста и да људе задржимо“,рекао је Катанић.

Одборник СНСД Славиша Ђураш је истакао да је похвално што актуелна општинска власт оставља идућем сазиву општински буџет у плусу.“Најважније је то да буџет неће бити у проблему да се пуни ,а у прилог томе иде и чињеница да је прошла година завршена са суфицитом“, рекао је Ђураш.

Усвојена је и  Одлука о расподјели утврђеног суфицита и неутрошених намјенских средстава. Анализом нераспоређеног суфицита и намјенских средстава за 2019.годину утврђен је суфицит расположив за расподјелу у износу 1.304.875 КМ, а из 2018. године у износу од 227.908,52 КМ, тако да ће укупно 1.530.000 КМ бити утрошено на пројекте из Плана капиталних инвестиција .Поред ових средстава остало је неутрошено и  намјенских средстава у износу од 182.866 КМ као што су водне накнаде ,боравишна такса и др.који ће се унијети у ребаланс буџета.

Усвојен је и ребаланс буџета за 2020.годину .Разлог приступања ребалансу буџета је потреба да се план буџета усклади са очекиваним буџетским приходима и примицима и буџетским расходима и издацима односно да се средства утврђеног суфицита унесу у буџет. У ребаланс буџета укључена су и средства мјештана за изградњу водовода Жеравац, Босански Лужани чија је набавка у току и крајем мјесеца се очекује закључење уговора чија је вриједност око 213.000 КМ. Постојећи буџетски оквир у износу од 18.877.500КМ ребалансом буџета је повећан за 813.327 КМ или 4,31 посто и износи 19.690.827 КМ.

Подршку одборника добили су и Приједлог одлуке о преносу овлашћења за вршење послова управљања  јавним паркиралиштима, приједлог одлуке о допуни Одлуке о одређивању имена  улице у граду Дервента,приједлог одлуке о исправци грешке у Одлуци о продаји непокретности у својини општине Дервента уписаних у КО Модран  Фрањевачком самостану  Св.Марка Еванђелиста Плехан .

Одборник СНСД Радован Пазуревић је предложио да једна од градских улица добије назив „обућарска“ с обзиром на традицију коју обућарство има у Дервенти   па предложио да то буде у стамбеном насељу које се гради испод некадашње пијаце зато што се тај дио управо везује за почетак обућарства.

Усвојено је и неколико одлука о продаји непосредном погодбом неизграђеног грађевинског земљишта у својини општине Дервента ради обликовања  или комплетирања грађевинских честица физичких и правних лица те подржани приједлози о прихватању понуђеног земљишта као поклона ,без накнаде од ранијих посједника. Једна од одлука односи се на парцелу у Новом насељу ,на којој ће бити грађена кућа за вишечлану породицу Драгојевић, мајку са шесторо дјеце.

Одборници су подржали и приједлог рјешења о разрјешењу члана Управног одбора ЈУ Центар за социјални рад те именовању вршиоца дужности и одлуку о расписивању јавног конкурса за избор и именовање једног члан Управног одбора у овој установи.