Gradonačelnik Simić: Suficit rezultat dobrog rada

Sep 21 2023

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić izrazio je zadovoljstvo nakon što su odbornici jednoglasno na 25. sjednici Skupštine grada podržali predloženu odluku o raspodjeli sredstava za nove projekte i investicije na području grada.

“Rijetko se desi da pri kraju godine imate mogućnost da pokažete šta ste ubrali više od plana, u posljednjih godinu ili dvije. Sama činjenica da su svi prisutni odbornici, njih 27, glasali za prijedlog raspodjele suficita, raduje. Ta sredstva su se desila dobrom realizacijom PDV-a, vlastitih sredstava, većeg obuhvata poreza i to u iznosu od više od dva miliona”, rekao je gradonačelnik, te dodao da su to pokazatelji stabilnosti i nezaduženost, mala administracija i drugi faktori.

Kada je riječ o projektima, 750.000 KM izdvojeno je za proširenje kapaciteta vrtića, nastavak izgradnje ulice u industrijskoj zoni 95.000,00 KM, a za sanaciju ulice Odred Vojvode Mišića sa uređenjem parkinga kod Stare crkve 170.000 KM.

“Dio našeg bića i ono po čemu je Derventa poznata je i nivo tolerancije i razumijevanja i zato ne izostajevi ulaganje u vjerske objekte od 70.000 KM. Veliku ulogu u životu Dervente igra i Fudbalski klub „Tekstilac“ koji je nadmašio 100 godina, a na kojem smo ranije radili svlačionice, tribine, a sada smo izdvojili 100.000 KM kako bismo sredili sanitarne čvorove i stanove za gostujuće fudbalere. Objekat OŠ „Nikola Tesla“ je tužna derventska priča zbog zemljotresa, a Vlada RS bi trebalo u nekoj od narednih sjednica definisati 5,2 miliona za izgradnju. Tu su i sredstava iz Srbije, dok će ostatak obezbijediti Vlada RS, a mi smo izdvojili 65.000 KM za dokumentaciju“, naveo je Simić istakavši da je dio sredstava u suficitu odvojen za uređenje u ruralnim dijelovima, tako se održi ravnomjerno ulaganje u grad i selo.

Gradonačelnik je podsjetio da je grad Derventa zadužen 2,3 odsto budžeta, i da novac nije stigao sa viših nivoa vlasti, da to nisu kreditna sredstva, već vlastiti izvorni prihodi i prihodi učesnika projekata.

“Za 2023. godinu planiran je kapitalni budžet i skoro sve projekte smo realizovali, govorim o nabavci, možda izvedeno nećemo stići sve uraditi. Dobro je da ove godine realizujemo nešto krucijalno. Govorim o redovnoj priči, a to je osinjski vodovod za 1.000 ruralnih domaćinstava, što je 2,8 miliona KM investicija, a prije toga kompletan projekat koštao je oko četiri miliona KM”, rekao je Simić.