Дјеца са Космета ће и ове године бити гости у Дервенти

Otvaranje puta 311
Jan 23 2020

Дјеца и просвјетни радници из српских енклава на Косову и Метохији боравиће и ове године у Дервенти ,у оквиру пројекта  „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“,који се у Републици Српској проводи по девети пут. Организатор  пројекта је „Одбор за помоћ Косову и Метохији“,а велику подршку Одбору свих ових година дало је Министарство просвјете и културе Републике Српске. Четири наставника  и око педесеторо  дјеце , узраста од  10 до 15 година из социјално угрожених породица , боравиће у Дервенти   у периоду од  13.до 21. јуна.                                                                                                                       

У претходне три године овдје су  боравили ученици из основних школа „Доситеј Обрадовић“ из Партеша и „Вук Караџић“ из Шилова, са којима су се побратимиле основне школе „19.април“ и „Никола Тесла“ из Дервенте па су и дјеца са Косова била   гости у породицама својих вршњака из ових дервентских основних школа.

Уз велику подршку  локалних заједница, основних школа и великог броја породица у Републици Српској је у протеклих осам година боравило око 4.500 српске дјеце , у пратњи  око 400 просвјетних радника са Косова и Метохије. Овогодишњим пројектом ће, по први пут,бити обухваћена  дјеца и млади са потешкоћама у развоју из Удружења родитеља „Подржи ме“ из Косовске Митровице , који ће бити гости Јавне установе „Центар Сунце“ у Приједору. Из Одбора најављују да би такође по први пут у посјету Републици Српској дошло и 45-оро српске дјеце са Баније и Кордуна ,уколико би њихов долазак могао да се организује преко српских удружења и Српске православне цркве у  Хрватској.

Централни дочек за дјецу која ће бити гости у општинама у сјеверном дијелу Републике Српске биће организован у Брчком,а домаћин дочека биће СПКД  „ Просвјета“ из Брчког док ће општине Вишеград и Хан Пијесак бити домаћини централног дочека за дјецу  која ће боравити у општинама источног и јужног дијела Републике Српске.

„Ово је јединствен пројекат који је повезао многе породице, основне школе ,градове и општине Космета и Републике Српске. Он  много значи за српски народ на Косову и Метохији,за његов опстанак,да нису сами ,да они и њихова дјеца имају искрене пријатеље и велику подршку Републике Српске ,која се са поносом помиње на Косову и Метохији“, истичу у Одбору за помоћ Косову и Метохији.