Djeca sa Kosmeta će i ove godine biti gosti u Derventi

Otvaranje puta 311
Jan 23 2020

Djeca i prosvjetni radnici iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji boraviće i ove godine u Derventi ,u okviru projekta  „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“,koji se u Republici Srpskoj provodi po deveti put. Organizator  projekta je „Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji“,a veliku podršku Odboru svih ovih godina dalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Četiri nastavnika  i oko pedesetoro  djece , uzrasta od  10 do 15 godina iz socijalno ugroženih porodica , boraviće u Derventi   u periodu od  13.do 21.juna.                                                                                                                      

U prethodne tri godine ovdje su  boravili učenici iz osnovnih škola „Dositej Obradović“ iz Parteša i „Vuk Karadžić“ iz Šilova, sa kojima su se pobratimile osnovne škole „19.april“ i „Nikola Tesla“ iz Dervente pa su i djeca sa Kosova bila   gosti u porodicama svojih vršnjaka iz ovih derventskih osnovnih škola.

Uz veliku podršku  lokalnih zajednica, osnovnih škola i velikog broja porodica u Republici Srpskoj je u proteklih osam godina boravilo oko 4.500 srpske djece , u pratnji  oko 400 prosvjetnih radnika sa Kosova i Metohije. Ovogodišnjim projektom će, po prvi put,biti obuhvaćena  djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja roditelja „Podrži me“ iz Kosovske Mitrovice , koji će biti gosti Javne ustanove „Centar Sunce“ u Prijedoru. Iz Odbora najavljuju da bi takođe po prvi put u posjetu Republici Srpskoj došlo i 45-oro srpske djece sa Banije i Korduna ,ukoliko bi njihov dolazak mogao da se organizuje preko srpskih udruženja i Srpske pravoslavne crkve u  Hrvatskoj.

Centralni doček za djecu koja će biti gosti u opštinama u sjevernom dijelu Republike Srpske biće organizovan u Brčkom,a domaćin dočeka biće SPKD  „ Prosvjeta“ iz Brčkog dok će opštine Višegrad i Han Pijesak biti domaćini centralnog dočeka za djecu  koja će boraviti u opštinama istočnog i južnog dijela Republike Srpske.

„Ovo je jedinstven projekat koji je povezao mnoge porodice, osnovne škole ,gradove i opštine Kosmeta i Republike Srpske. On  mnogo znači za srpski narod na Kosovu i Metohiji,za njegov opstanak,da nisu sami ,da oni i njihova djeca imaju iskrene prijatelje i veliku podršku Republike Srpske ,koja se sa ponosom pominje na Kosovu i Metohiji“, ističu u Odboru za pomoć Kosovu i Metohiji.