ИНТЕРВЈУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА МИЛОРАДА СИМИЋА

Dec 31 2021

ИНТЕРВЈУ

 

 

У тешким условима

задржали смо стабилност

 

У условима пандемије и отежаног функционисања привреде, задржали смо, па и повећали, ниво привредне активности. Сматрам да је изузетно важно то што смо, и у условима наметнутих проблема у функционисању, успјели да одржимо финансијску стабилност, односно успјели смо да сачувамо буџет од различитих насртаја и популистичких планова. Важно је и то да су, у условима неповољног политичког амбијента, наше јавне установе и предузећа успјели да се сачувају, иако је и на њих било насртаја.

Казао је то у интервјуу Дервентском листу градоначелник Милорад Симић резимирајући годину на измаку, те дајући увид у планове за наступајућу, 2022. годину.

– Не могу да се отмем утиску да је ова година била изузетно тешка и мучна. Могло би да се каже да су ову годину „појели скакавци“, у смислу квалитета политичких одлука које су доношене, као и резултата тих одлука. Такође, надам се да оно што нам се у политици догађало ове године није оставило превелики траг у односима међу људима, иако ће фактура за то што се радило стићи касније – рекао је Симић додајући да слиједе послови на неколико изузетно важних пројеката међу којима је осињски водовод, рекострукција објекта Основне школе „Никола Тесла“ и други.

Година је на измаку и своде се рачуни, подвлаче црте испод планова и резимира постигнуто. Какав је утисак не Вас оставила 2021. година?

– Прије свега морамо да прихватимо да смо, због пандемије, радили и функционисали у отежаним условима. Друго је то што смо се ми прилагодили и налазимо начин да живимо с тим проблемом. Други утисак је, наравно, политичке природе, и сматрам да сви ми који смо се на изборима понудили да радимо оно за шта смо се кандидовали, морамо да будемо спремни на различите врсте изазова и тражење начина да превазиђемо проблеме и прескочимо препреке. У том смислу,  не могу да се отмем утиску да је ова година била изузетно тешка и мучна. Могло би да се каже да су ову годину „појели скакавци“, у смислу квалитета политичких одлука које су доношене, као и резултата тих одлука.

Шта је то што бисте истакли као најважнија постигнућа за Дервенту у протеклих 12 мјесеци?

– Ова година је била прва коју смо дочекали са статусом града, што је својеврсно признање за све нас који смо радили на напретку и развоју. И у условима пандемије и отежаног функционисања привреде, задржали смо, па и повећали, ниво привредне активности. Сматрам да је изузетно важно то што смо, и у условима наметнутих проблема у функционисању, успјели да одржимо финансијску стабилност, односно то што смо успјели да сачувамо буџет од различитих насртаја и популистичких планова. Важно је и то да су, у условима неповољног политичког амбијента, наше јавне установе и предузећа успјели да се сачувају, иако је и на њих било насртаја. Такође, надам се да оно што нам се у политици догађало ове године није оставило превелики траг у односима међу људима, иако ће фактура за то што се радило стићи касније.

Град је, у законским роковима, добио буџет за 2022. годину, а који наставља тенденцију раста. Може ли се рећи да је градска каса и за идућу годину развојна и који су то најважнији сегменти овог документа?

– Буџет је документ који трасира наш рад током сљедеће године и неизмјерно је важно да смо га усвојили на вријеме, односно у складу са законом. Задржали смо све досадашње позитивне праксе које смо имали претходних година, а то значи да ће подршку локалне управе имати пољопривредници, студенти и ђаци, затим спортисти, разна удружења грађана и тако даље. Наравно, средства за функционисање обезбеђена су за све јавне установе и предузећа чији оснивач је град Дервента, а дио средстава предвиђен је, као и до сада, за капитално инвестирање. Оно што је важно, кад говоримо о буџету, јесте чињеница да овај документ не можемо да посматрамо изоловано, него уз њега треба посматрати и друге документе који дефинишу начин трошења средстава.

Који планови и пројекти заслужују да буду поменути, а који ће бити покренути или реализовани у 2022. години?

– Од раније је познато да је осињски водовод нешто што ће, у смислу инфраструктуре, обиљежити идућу годину. Такође, познато је да је Влада донијела одлуку да нам додијели 800.000 марака за изградњу локалних путева, а одлука о капиталном инвестирању тек треба да буде донесена. Пред нама је и реконструкција објекта Основне школе „Никола Тесла“ и тако даље.

Политичка ситуација у граду је током већег дијела 2021. године била једна од главних тема. На посљедњем засједању Скупштине града објелодањена је нова скупштинска већина окупљена око СНСД-а. Које је Ваше виђење о овој теми?

– Морам подсјетити да сам ја, у току припрема за излазак на изборе, споразум о подршци потписао са 12 политичких организација, које су заједно са СНСД-ом на изборима добиле 20 мандата у Скупштини, док су странке које су подржавале мог противкандидата освојиле девет мандата. Много пута сам упитао и себе и друге какав интерес је преовладао, јер нема ни љубави ни мржње, да се направи тијесна већина против мене. У политичкој пракси тијесне већине се, у правилу, праве на страни појединца који је изабран на директним изборима, а кохабитације су јасне, чврсте и широке коалиције засноване на јасним и транспарентним платформама и принципима. Добра ствар је да је та лоша пракса прекинута и да можемо да рачунамо на подршку већине у скупштини.

Ребалансом буџета за ову годину „откочен“ је пројекат осињског водовода. Шта је то што слиједи када се ради о овом пројекту?

– Ситуација око овог пројекта је очит примјер изгубљеног времена само због нечије сујете и нереалних амбиција. Само због тога што је неко хтио да се „њега пита“ изгубили смо грађевинску сезону. Срећом, дошло је до промјене у Скупштини града и млад човјек је препознао потребу становништва тог дијела Дервенте и подржао изградњу водовода. Дијелим срећу и задовољство око хиљаду домаћинстава из тог подручја чињеницом да је почела, односно настављена, реализација тог пројекта. Прије неколико дана расписан је јавни позив, односно тендер, за избор извођача радова и очекујемо да током зиме завршимо све административне процедуре и да одмах на почеку грађевинске сезоне почне изградња главног транспортног цјевовода. Такође, издвојили смо и средства за израду главног пројеката секундарне мреже која се састоји од 22 огранка.

Можете ли са нашим читаоцима подијелити информације којим располажете у вези са објектом Основне школе „Никола Тесла“?

– Када су дјеца у питању сви морамо да будемо врло обазриви и пажљиви, а не могу да се отмем утиску да сви који су се упуштали у дискусије о овом проблему нису пазили на то. Умјесто стручно то је постало политичко питање којим су се бавили и неки који са школом немају баш много везе. Да би одговорно разговарали на ову тему мора се имати на уму чињеница да је ријеч о хиљаду душа које сваки дан уђу у школу и да о њиховим судбинама морамо да водимо рачуна. Ми смо имали прегледе неколико стручних екипа из еминентних установа које се баве пословима пројектовања, надзора, изградње и тако даље. И закључак је да овај постојећи објекат може да се реконструише и оспособи за безбједан боравак ученика и наставника у њему. Ми смо обезбедили средства за пројектовање и тендер за тај посао ће врло брзо бити расписан. Након тога слиједи обезбеђивање средстава за извођење радова и тако даље. Ја не желим да лицитирам ни са износом потребних средстава, а ни са роковима завршетка тог посла и само знам да је то одговоран и озбиљан посао који мора да буде урађен на начин да не оставља ни најмању сумњу.

Шта је то што бисте истакли, а да Вас нисмо питали?

– Прије свега желио бих да истакнем да, и поред проблема са којима се Дервента, у политичком смислу, суочила током ове године, није изостала и не изостаје помоћ и подршка Владе и осталих институција Републике Српске. Завршен је највећи дио посла изградње кружне раскрснице код Бензинске пумпе „Нада“, за шта су многи тврдили да од тога неће бити ништа, а познато је и да на располагању имамо значајна средства за изградњу локалних путева. Ми се не одричемо права да тражимо новчану подршку за изградњу осињског водовода, као и за реализацију неких других пројеката. Наравно, реконструкција школе је нешто што очекујемо и за шта имамо начелну сагласност.

Која је ваша порука суграђанима на концу ове и пред почетак идуће године?

– Свим грађанима желим, прије свега, да буду здрави, срећни и задовољни, те апелујем на све да ово ружно што се догађа у политици не уносе у своја срца и у своје породице. Да сви заједно сачувамо породични мир и хармонију, јер ако ту нема мира и задовољства, џаба нам је све друго, да његујемо добре односе и чувамо пријатељства, да се уважавамо и поштујемо.

Нека је свима срећна Нова година, православним вјерницима срећан Божић и срећан нам Дан Републике!

 

Дан Републике

– Желим да нагласим да ускоро славимо 30 година Републике Српске и тим поводом желим да упутим искрене честитке, прије свега онима који су за стварање Републике Српске поднијели највећу жртву. Због њих, али и због наше дјеце, Републику Српску требамо да чувамо и развијамо. У том смислу позивам грађане Дервенте да прихвате позив за достојанствено обиљежавање дана када је она настала.

 

Видео надзор

– Очекујем да сљедеће године на подручју града буде изграђен видео – надзор за шта смо обезбедили довољно средстава. Надам се да не требам објашњавати шта то, у смислу безбједности, значи за све нас.