Промовисана књига“Квалитет предшколског курикулума и цјеловит развој дјетета“

гоцина кнјига,jpg
Jul 01 2021

Књига  „Квалитет предшколског курикулума и цјеловит развој дјетета“,аутора Гордане Симић промовисана је синоћ у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“. Књига је стручног карактера и настала је као резултат једногодишњег истраживања ауторке у оквиру магистарског рада на Филозофском факултету у Бањалуци и има за циљ унапређење образовања најмлађих.

„.Књига је урађена како би се унаприједио квалитет самог предшколског васпитања  и образовања .Ово је мој скромни допринос  предшколском васпитању и образовању. Драго ми је да сам подршку добила од локалне заједнице односно градоначелника , Министарства просвјете и културе РС и од мог ментора  и рецензента  књиге проф. Тамаре Прибишев  Белеслин као и од Републичког педагошког завода . Посебно ми је драго да је иницијатор промоције и издавач књиге Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске. Појам курикулум, иако га је најједноставније дефинисати као предшколски програм, је ипак шири појам који укључује све што спада у предшколско  васпитање ,од материјалног до кадровских индикатора“, рекла је Симићева. Ово је њена друга књига јер је већ раније објавила „Мој вртић и ја“,такође стручног карактера.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић је истакао да ова установа у сарадњи са Министарством просвјете и културе РС и Републичким педагошким заводом већ годинама активно учествује у предшколском образовном и васпитном  систему.Почело је то 2014.године објавом дидактичке игре „Игром кроз Српску“ и настављено објављивањем разних едукативних и мемори- игара за што су добили значајна признања Министарства просвјете и културе Републике Српске.

„Посебно смо поносни на двије предшколске публикације, „Предшколску радилицу“ намијењену за дјецу која похађају програм припреме за школу, значи која нису похађала редовне предшколске активности, а друга је  „Моја предшколска књига“ која је намијењена дјеци узраста 5 или 6 година  која су похађала редовне предшколске активности. Књига „Квалитет предшколског курикулума и цјеловит развој дјетета“ је добила веома високе оцјене  наших рецензената  и управо сам због тога убијеђен да ће ова књига бити од велике користи свима онима који се баве проучавањем предшколског  васпитног система“, рекао је Ђенић.

Један од рецензената књиге Наташа Цвијановић, помоћник министра за предшколско и основно образовање ,је истакла да је важно да књига долази из руку практичара.

„Овакви радови доприносе унапређењу квалитета цјелокупног система васпитања и образовања .Веома је значајно  и то што се повећава  фундус стручне литературе радовима домаћих аутора,а не само аутора из Србије“, нагласила је Цвијановићева.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић је пружио пуну подршку објави књиге као стручном раду у области предшколског васпитања и образовања те истакао да се стручна литература издаје рјеђе од прозних и дјела поезије.

„Све је мање писане ријечи и све се мање чита,а све је више коришћење телефона што сматрам да није добро.Овакви пројкети наилазе на моју пуну подршку и подршку градске управе“, рекао је Симић.