Фирма „Webo Bosnia“ из Дервенте развила робота за дезинфекцију простора

robot 1
Sep 15 2020

Фирма„Webo Bosnia“ из Дервенте, у сарадњи са њемачком матичном фирмом “Webo Amtzel“ развило је робота који ће бити коришћен  за дезинфекцију простора. Робот се састоји од покретне платформе и система са УВЦ лампама које се путем мобилне апликације пале и тако дезинфикују простор.

„Webo Bosnia““израђује мобилну платформу, а „Webo Amtzel““ задужен је за систем лампи. Примарна намјена мобилне платформе није само за дезинфекцију простора, већ може да се развије за друге примјене – за транспортне роботе, аутоматизоване инфо-системе у банкама, маркетима, те остале сличне намјене“, рекла је за медије пројект-менаџер Катарина Илић.

Фирма  „Webo Bosnia“ се бави конструкцијом алата којим се производе дијелови за аутоматске мјењаче за ауто индустрију али је мањак посла у овој грани индустрије и цјелокупна ситуација са корона вирусом изњедрила ову нову пословну идеју.

Илићева је истакла да је тим младих инжењера успјешно савладао овај изазов и направио у року од само два мјесеца већ други прототип мобилне платформе који омогућава мапирање просторија, на основу чега се робот аутономно креће.

„Уз робота је развијен и комплетан софтвер за мапирање, управљање и аутономно кретање, као и мобилна апликација за контролу на даљину“, навела је Илићева.

Она је додала да су пред младим тимом и фирмом многобројни изазови за припрему серијске производње која је планирана почетком децембра.

„На основу досадашњих искустава, не сумњамо да ће наш тим бити на нивоу задатка, те да ће се у том периоду радити на оптимизацији и тестирању функционалности мобилне платформе. То подразумијева добијање бројних сертификата из области здравствене заштите како би се могао користити у здравственим установама, школама, вртићима, градским управама и свим осталим пословним субјектима“, рекла је Илићева.

Истичући да ће серијска производња бити у Републици Српској у халама фирме „Webo  Bosnia“ у Дервенти, што ће захтијевати додатна улагања у производну линију, Илићева је изразила наду да ће то довести до потребе за новим радним мјестима за производњу и састављање.