Потписани уговори о финансирању спортских колектива

ugovori sa sportskim kolektivima 014
May 25 2021

Градоначелник Милорад Симић потписао је данас  уговоре  са  17 спортских колектива који су се пријавили на јавни позив за средства из градског буџета.

На подручју града у овој години дјелује 35 клубова али њих 18, због ступања на снагу новог закона о спорту, није обавило пререгистацију која се предвиђа овим законом па самим тим нису могли да конкуришу  за средства.У уводном обраћању градоначелник Симић је нагласио да ће споразуми са осталим клубовима бити потписани чим буду испуњени услови за то. Средства за спортске активности су обезбијеђена у буџету у износу од 440.000 марака,а у овој расподјели  је одобрено 225.000 КМ за годишње програме и активности .Поред ових средстава обезбијеђено је и  50.000 марака  за тренинге спортских клубова у ЈУ „Спортски центар“ које користе спортски клубови дворанског типа те још пет хиљада марака  тако да ће у текућој години за спортске колективе бити обезбијеђено  око пола милиона марака.

„За спортске клубове је издвојено око пола милиона марака.То је вјероватно недовољно али ако узмете проценат новаца од укупног буџета то је сигурно у Републици Српској један коректан проценат. Знам шта спорт значи за једну средину и за младе људе.Хвала свим активистима који окупљају младе људе којима спорт  треба да буде преокупација .Воли бих да смо могли и више издвојити,али живот је сигурно озбиљнији од спорта. Примијетио сам да су сви који су потписали уговоре у доброј мјери задовољни .Ми у ову причу укључујемо и одјељење и људе од струкеи људе који се баве спортом и представнике скупштинских комисија .Има и један озбиљан захтјев, а то је начин правдања ових средстава“, рекао  је градоначелник и нагласио да контроле не иду у спортске клубове и  да ће у локалној управи са правдањем бити мало строжији  да би посао ишао ваљано ,а новца неће мањкати.

У другом јавном позиву предвиђена је подјела  осталих 215.000 КМ и јавни позив за додјелу ових средстава је у току и траје до 25.јуна 2021. Године.

Рукометни клуб „Дервента“ се протекле године такмичио у премијер лиги док се три дервентска клуба такмиче у Првим лигама Републике Српске.Представници борилачких вјештина су се углавном такмичили на турнирима,првенствима РС и БиХ и на међународним такмичењима.

Славен Шмуља , активни играч и предсједник Управног одбора Рукометног клуба „Дервента“истиче да у протеклој такмичарској сезони  нису постигли значајан резултат тако да ће се у наредној сезони такмичити у нижем рангу.

„ Од идуће сезоне ћемо се такмичити у Првој лиги Републике Српске што је и за наш играчки кадар и за наша финансијска средства којим располажемо пригодан ранг  такмичења.Ту ћемо моћи да покажемо наш потенцијал .Финансирање је била бољка која нас је мучила у току протекле сезоне. Добили смо прошле године обећање надлежног министарства да ћемо у току сезоне имати и финансијску помоћ .Међутим, средства од града су била та која су једина била редовна али нису била довољна да нам затворе све трошкове Премијер лиге БиХ .И то је сигурно један од кључних разлога зашто напуштамо овај  ранг бх  рукомета јер нисмо имали новац за појачања која су нам била потребна за игру у Премијер  лиги. Министарство  породице,омладине и спорта је у другој половини године уплатило дио средстава али је то већ било касно да доведемо  појачање“, рекао је Шмуља .

И други дервентски клубови су се у прошлој години прилагођавали своје активности новонасталој ситуацији.У Клубу малог фудбала „Дервента“ окупљају искључиво играче из Дервенте и то је , према ријечима предсједник Управног одбора клуба  Дејана Плиснића екипа која се бави и организацијом футсала.“Окупљамо 25 чланова и такмичимо се у Другој лиги Републике Српске и за сада имамо само сениорски погон“ рекао је Плиснић ,захвалио се на подршци која им се пружа од стране града те истакао да им је приоритетни задатак развој спорта у Дервенти.

И предсједник Кошаркашког клуба  Југослав Нединић  се захвалио за подршку локалне заједнице  и за повећање средстава што ће им пружити могућност да покушају да изборе и учешће у Првој лиги РС.

Представник  карате клуб а“Кима“ Дервента  Макивић Душко  истиче да су од оснивања у протекле три године  успјели да привуку доста такмичара и учествују на многим такмичењима ,у чему имају и подршку града .Захвалио се на тој подршци.Циљ клуба  је повећање броја чланова клуба  и учешће на такмичењима.