Одржана Пјесничка манифестација „Покровско пјесничко саборовање“

saborovanje u brodu
Jun 21 2021

У Броду је одржана Пјесничка манифестација „Покровско пјесничко саборовање“ и промоција истоименог зборника, уз учешће пјесника из Републике Српске.

Промоција зборника „Покровско пјесничко саборовање“, приређивача Ненада Симића из Дервенте, објављена је у издању дервентског Српског књижевног клуба „Вихор“ Дервента и Црквене општине Брод, а промовисана је у просторијама Светосавског дома, гдје су и пјесници учесници рецитовали пјесме.
Симић је истакао да је у збирци седамдесетак ауторских радова пјесника из Републике Српске, Србије, Словеније и Аустралије.

Благослов за одржавање манифестације `Покровско пјесничко саборовање`, а поводом прослављања Покрова Пресвете Богородице, крсне славе храма и општине Брод, добили смо од Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија. Пјесници су доставили по двије пјесме које су уврштене у зборник, а чију промоцију смо одржали сада јер мјере забране у вези вируса корона нису дозвољавале“, рекао је Симић новинарима.

Он додаје да је највећа вриједност окупаљања у Броду да се чини у слободи, да се утврђује присуство на културној и јавној сцени, да се јача присуство уз цркву.

„Вјерујем да има расположења, наде и вјере код представника Општине Брод да сва будућа Покровска пјесничка саборовања буду материјално и морално подржана с циљем да постану традиционална на радост свих оних који воле да изграђују, сабиру, чувају, преносе традицију и обичаје на све будуће генерације. Када има вјере и наде нађе се и начина“, рекао је Симић.

Из Дервенте на пјесничкој манифестацији су учествовали и Савко Пећић Песа, Милорад Мишо Ђурђевић, Слободан Лејић, Оља Балешевић, Боро Петковић, Сњежана Кукић, Весна Марковић .

Садржај зборника је обогаћен радовима ученика основних школа из Брода.
Протојереј-ставрофор Жељко Теофиловић истакао је да пјесничко саборовање о великом празнику Покрову Пресвете Богородице скроман дар народу и Цркви, са молитвама да својим Светим Покровом заштити сав вјерни народ свијета.
„Ове пјесме заправо нису ништа друго до тихе молитве и молитвени вапај. У њима се слави и моли, преклиње и прашта, а све за ради благослова Божијег вјерном народу српском. У сарадњи са Клубом `Вихор` објавићемо нови конкурс за други зборник“, рекао је Теофиловић.
У име Савеза српске дијаспоре Словеније и Српске библиотеке „Вук Караџић“ из Љубљане, Симић је уручио специјална признања са златном значком протојереју-ставрофору Жељку Теофиловићу и Борачкој организацији општине Брод.Признање је додијељено за изузетне резултате на очувању српске културне баштине, пружања несебичне помоћи око организације и сарадње.