Филм „Тестамент једном времену“ проглашен за најбољи документарни филм

Testament jednom vremenu – nagrada
Jun 17 2021

Документарни филм „Тестамент једном времену“ о ветеранима рата из Босне и Херцеговине према одлуци америчког жирија у саставу: Роман Костовски, предсједник, Патрициа Корбетт и Жаклине Хедингтон проглашен је за најбољи документарни филм 11. издања фестивала „SEE FF Paris-Berlin-Washington 2021“.

Филм „Тестамент једном времену“, аутора Зорана Ћатића, Мирзе Ајнаџића и Слађана Вујића,доноси свједочења ветерана окупљених у Удружење „Прави пожар“ из Дервенте, које води Спасоје Кулага. Ветерани уз помоћ стручних сарадника-психолога већ годинама раде и с младим људима и другим категоријама друштва дијелећи своја искуства и ставове о бесмислу рата и свих сукоба.

Некада на супротстављеним странама, а данас заједно у мисији живота – мисији градње мира у БиХ. Ови људи отворено говоре о својим искуствима из прошлости, окидачима који су им промијенили животе и поносно истичу своју данашњу улогу мировњака који руше предрасуде. Иза ветерана удружења „Прави пожар“ је више од стотину радионица широм земље,које су како истичу, и за њих својеврсна терапија.

Фестивал  кинематографа  земаља  југоисточне Европе „SEE FF Paris-Berlin -Washington“  традиционално сваке године представља најбоља остварења из региона у европској пријестоници Паризу и Берлину, а од ове године и у Вашингтону (САД).

Фестивал промовише неопходност културе у нашим животима. Услијед пандемије другу годину заредом одвијао се онлине. Ипак, организатори фестивала пронашли су начин да одабиром снажних филмова пошаљу поруку потребе континуиране промоције филмске културе Југоисточне Европе и приближавања културној сфери остатка континента.

Пројекат се реализује захваљујући подршци програма „Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative“ (БХРИ), који спроводи Међународна организација за миграције (ИОМ), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).