Делегација општине присуствовала форуму „Стратешки дијалог о сарадњи Санкт Петербурга и Републике Српске“

predsjednik Dodik
Sep 18 2018

Делегација општине Дервента , на позив предсједника РС  Милорада Додика ,присуствовала је у петак у Бањалуци  форуму  „Стратешки дијалог о  сарадњи  Санкт Петербурга и Републике Српске“, на којем су се представницима  политичког, привредног и јавног живота Републике Српске обратили губернатор Санкт Петербурга Грегорије Полтавченко и предсједник Додик. Сарадња  Санкт Петербурга и Републике Српске траје већ годинама , још од 2007. године када је садашњи предсједник Додик, а  тадашњи предсједник Владе РС, потписао први споразум о сарадњи са тадашњим губернатором Санкт Петербурга  Валентином Матвијенко. Од тада је сарадња ишла узлазном путањом и  форум је био прилика да се сумирају резултати  вишегодишње сарадње .

Обраћајући се присутнима на форуму Полтавченко  је истакао да је делегација Санкт Петербурга више пута долазила у Српску и да се овдје осјећају као код куће.“Нас повезују пријатељски и добронамјерни односи, то су односи који датирају од наших предака,то дугујемо њиховом словенском братству. Имамо  заједничке културе, духовне коријене  и није чудо да региони Руске Федерације са великим задовољством сарађују са Републиком Српском“,истакао је Полтавченко. Он је указао на значај извоза квалитетних пољопривредних производа из Српске у Руску Федерацију али најавио и могућност извоза и других производа ,укључујући месо. Навео је и могућност перспективне сарадње у области стамбено-комуналних питања, истичући да Санкт Петербург тренутно рјешава проблем  водних канала гдје Српској може понудити сасвим нове технологије. Ту је и најава  реализације сарадње у области информационих технологија, поготово занимљиво увођење електронских здравствених картона које је показало одличне резултате у Санкт Петербургу.Указао је и на значај најављеног потписивања споразума о завршетку изградње каскадних средњих хидроелектрана на Врбасу , у чему ће учествовати једна компанија из Санкт Петербурга.Полтавченко је најавио присуство врхунских стручњака из Санкт Петербурга на отварању Сјеверног крила Универзитетског клиничког центра у Бањалуци  те да ће руски хирурзи у области онкологије одржати мастер радионице за стручњаке  у Српској и обавити неколико изузетно захтјевних операција код пацијената са онколошким обољењима.Најављен је и развој даље сарадње у области културе, ,трговине, туризма. Он се захвалио предсједнику Додику на подршци форуму „Санкт Петербург и словенски свијет“ који сваке године окупља госте из словенских земаља и на којем се разматрају актуелна  питања  са циљем очувања традиције и духовних коријена.

На почетку свог обраћања  предсједник Додик је оцијенио да је Руска Федерација одувијек имала принципијелан став према Дејтонском мировном споразуму који се заснивао на међународном праву.Тај принципијелан однос Руске Федерације видљив је у Савјету за спровођење мира у БиХ али у Савјету безбједности УН .Захваљујући томе Српска  је посљедњих година добила прилику да УН достави извјештај који је релевантан са становишта онога што се дешава у БиХ. Предсједник Додик је рекао  да је кључни моменат доказа пријатељства Русије на највишем политичком нивоу био руски вето у Савјету безбједности УН на покретање  резолуције Велике Британије  која је требало да осуди Србе као народ који је починио геноцид у прошлом вијеку.“Да није тога ,Срби би били уписани у историју као народ који је чинио геноцид у прошлом вијеку и не би ту етикету могли да скинемо вијековима са наших потомака“, истакао је Додик. Он се захвалио предсједнику Путину за принципијелан став по питању статуса Републике Српске те нагласио да не постоји „малигни руски утицај“ како поједини желе да прикажу.Република Српска комуницира са свима који су заинтересовани за сарадњу са њом.“Прича о малигном руском утицају су глупости које треба одбацити јер не смијемо дозволити да будемо заморче политичког приступа који нам говори да сарадња у области здравства,културе, привреде може да буде ишта друго него на добробит свих који учествују у тој сарадњи“, рекао је предсједник Додик и  поручио да ће та сарадња да буде настављена.Посебно је нагласио добру сарадњу у области здравства: „Оно што нам се нуди из фармацеутских компанија из Русије јесу лијекови који су 30 одсто јефтинији од истих које набављамо од западних компанија.Лијекови из Русије су присутни на европском тржишту према критеријумима ЕУ али ми имамо проблем који се зове Агенција за лијекове БиХ која већ годинама не жели да стави на листу могући увоз лијекова из Русије“. Предсједник је најавио и сарадњу у области ИТ технологија,а да ће посебно мјесто имати сарадња са институцијама културе Санкт Петербурга када Бањалука постане европск а пријестоница културе, за што је већ поднешена апликација. Биће настављена и парламентарна сарадња, а захвалио се и на донацији бањалучкој Гимназији и што је омогућено лијечење за двоје дјеце из Српске на клиници у Санкт Петербургу. Та  сарадња ће бити још више учвршћена  изградњом руско-српског центра у Бањалуци.

Делегација општине Дервента била је у саставу Боривоје Голубовић, начелник Одјељења за управу, Славен Пашалић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности  И Зенаида икановић, сарадник за односе са јавношћу.