Усвојен Нацрт буџета за 2019.годину

Derventa- Skupstina opstine- sjednica 22 (2)
Nov 15 2018

Одборници Скупштине општине су на  22. сједници усвојили ребаланс буџета за 2018. годину и Нацрт буџета за 2019. годину

Када се ради о Нацрту ребаланса буџета  за 2018. годину начелник Одјељења за финансије Миле Стринић је рекао да је предложено умањење буџета са 15,9 на 14,3 милиона марака.

„Ребаланс  се доноси како би се ускладио план прихода и расхода са реалним могућностима. Овог пута имамо смањење буџетског оквира  за  1.649.763 марке, од којих се 719.230 односи на преношење неутрошених  намјенских средстава у сљедећу годину јер је евидентно да до краја године неће доћи до финансирања посебних мјера заштите од пожара. Разлози за умањење буџета су и повећање неопорезивог  дијела личног дохотка  радницима и немогућност продаје земљишта.републичка управа за геодетске и имовинско правне послове није урадила свој дио посла и није евидентирала власништво над парцелама“,рекао је Стринић.

Шеф клуба одборника СДС  Бранко Катанић  сматра да је постала устаљена пракса  да се буџет смањује ,нагласивши да се буџет нереално планира те да буџет нема тенденцију раста иако на подручју општине постоје значајне привредне активности.

Начелник општине Милорад Симић сматра да се буџет реално планира  при чему се увијек прави корак више.

„Ја се у буџет кунем и планирамо га као код куће, домаћински. Морамо се увијек борити за више. Волио бих да је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове  урадила свој дио посла, испарцелисала  земљиште и обезбиједила  фамозне 3К изватке. Али то је апарат који ради споро, од 2012. године то чекамо и ми, нажалост, не можемо на то утицати. Замислите да након толико времена морамо неком инвеститору рећи да нисмо у стању комплетирати парцелу, а таквих случајева имамо доста, због чега апелујемо на ту установу да убрза процедуре да би знали чиме располажемо,рекао је начелник Симић и нагласио да је ова година била коректна, када се ради о општинској каси.“Ово је сасвим реално,са тенденцијом да нам буџет наредне године буде мало виши“, додао је начелник.

Планирани оквир средстава у буџету за 2019. годину износи 13.916.830 КМ  што је повећање у односу на 2018. годину за 4,31 одсто.

„Буџет би требало да буде развојни јер је 1,5 милион  марака планирано за капитална улагања  док би капитални грантови требало да износе 320.000 КМ. Министарство финансија је дало сагласност на овај документ,уз препоруку да се смање издаци за социјална давања ,што смо и учинили али су она још увијек изнад просјека“, рекао је Стринић.

Свих 28 одборника је подржало нацрт буџета за 2019. годину.

Шеф клуба ПДП-а Мирко Петрић предложио је да се у документу планирају и средства за набавку модерног санитетског возила ,а  Стринић је  појаснио да постоје средства за капиталне грантове у оквиру којих се може разматрати набавка возила.

Подржан је  и извјештај о извршењу буџета општине за првих девет мјесеци текуће године.за првих девет мјесеци остварено је 75,49 одсто прихода  или 12.820.370 КМ док су расходи износили 9.880.106 КМ.Одборници су разматрали и  Локални акциони план за превенцију и  сузбијање насиља  у породици за 2018.-2019. годину. Одборник  СНСД Радован Пазуревић  се није сложио са констатацијом изнесеном у документу да радници у обућарској индустрији раде тежак посао и тражио да то буде исправљено. Документ је усвојен са препоруком надлежном одјељењу да се изврше потребне исправке.

Скупштина је подржала и разрјешење вршилаца дужности Управног одбора у  ЈУ Дом здравља Дервента и именовала чланове  овог одбора. У одбор су именовани  Сања Јефтић, Данијела Матић и Весна Шаин.