Ускладити уписну политику у школама са потребама привреде

upisna politika 034
Dec 17 2019

Одјељење за привреду и друштвене дјелатности  организовало је 10.децембра састанак са представницима школа и привредницима општине  на тему „Уписна политика у средње школе у школској 2020/21.години“.                                                                                                                                                 Састанку су присуствовали представници  основних и средњих школа, Завода за запошљавање-Биро у Дервенти,директор подручне Привредне коморе Добој  те представници предузећа „Санино“ и „Нивеx“.

На састанку је закључено да је потребно да се настави пракса одржавања „Дана отворених врата“ као начин да се ученици  упознају са фирмама и производним процесима у њима, уз присуство привредника и родитеља ученика. На овај начин би се и  код родитеља  и ученика створила слика о одређеним врстама занимања и пословима везаним за њих. Закључено је такође да обилазак  фирми буде планиран у првој половини  мјесеца  марта.                                                                                                 Предложено да се Министарству просвјете и културе РС упути приједлог да обућарска школа постане школа четвртог степена. Иницијатива је потекла од директора СШЦ „Михајло Пупин“ Предрага Дринића који је указао на потешкоће са којима се сусрећу ученици приликом уписа на факултет или Вишу политехничку школу за обућаре,а  који су завршили трогодишње школовање, јер је услов за упис завршен четврти степен средње школе. Дринић је нагласио да проблем представља и стручни наставни кадар,када је у питању трогодишња школа за обућаре.

Тијана Михић Пијетловић  је истакла да су родитељи велика препрека  када је у питању упис дјеце у струке трогодишњег степена те да нерадо своју дјецу  усмјеравају  у те струке. Нагласила да би сигурно већи одзив ученика био у обућарску школу да је то школа четвртог степена.

Бранка Јовић, директор „Стручне и техничке школе“ је указала да се анкете, које се сваке године проводе у основним школама , не могу узети као мјеродаван показатељ јер постоји и један број дјеце са потешкоћама у развоју, који то у анкетама не нагласе па се дешава проблем приликом уписа  јер се не уклапају у план. У овој школи је тренутно  осам ученика са потешкоћама у развоју. Проблем  може представљати и број дјеце са других општина који нису обухваћени овом анкетом. Она је истакла да школа планира да оформи нови образовни профил,трећег степен-фризер који би дао простора за образовање дјеце са сметњама у развоју .

У СШЦ „Михајло Пупин“се експериментално проводи дуални систем образовања у смјеровима обућар и мехатроничар па постоје уговори са фирмама „Санино“ и „Дигитал електроник“ , у којима се проводи дио практичне наставе.

Представник фирме „Нивекс“ Драго Наградић  сматра да је дуално образовање неопходно јер само кроз практични дио наставе ученик може да научи да ради посао.“Т акав облик образовања је код нас само у виду „пилот пројекта“ док је у другим земљама већ у поодмаклој фази  примјене“,рекао је Наградић.

Радован Пазуревић , власник фирме „Санино“ је истакао  дјелатност обућарства заслужује много више пажње  јер је у посљедњих 20 година ова бранша највише просперирала, да се за годину дана произвело 25 милиона пари обуће што је у државу „унијело“ 350 милиона марака. Мишљења је да би школе требале да остваре контакте са привредницима и да на основу тога планирају упис. Истакао је да је прекинут континуитет у образовању  и да смо у ситуацији сада да немамо наставног кадра за многе дефицитарне струке , а да се образује кадар који није никоме потребан за који се издвајају велика средства.

Предсједник подручне Привредне коморе Добоја Срећко Стојаковић   истиче да је основни задатак школе да квалитетно образују дјецу и да је потребно правити план запошљавања. „услови за дуално образовање су претешки и веома ригорозни  и мишљења сам да ће ријетко који послодавац прихватити такве услове  јер  траже велика улагања ,а  нема гаранције да ће обучени ученик остати да ради код послодавца који му је омогућио такав облик образовања.

Бранка Јефтић је изнијела податке са Бироа за запошљавање да је на евиденцији тренутно 791.лице  и да је уназад пар година тај број све мањи .Дефицитарна су занимања вариоц –заваривач, зидари, армирачи , молери ,фасадери док су суфицитарни економски и пољопривредни техничари ,а од ВСС економисти и правници.

Састанку су присуствовали и замјеник начелника Синиша Јефтић и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић.