Свечано отворена ловна сезона

lovci 2019jpg
Oct 01 2019

Отварање ловне сезоне на подручју општине традиционално се обиљежава сабором ловаца, који је у недјељу одржан по 25.пут на Бабином Брду. Свечаном отварању ловне сезоне присуствовали су, између осталих, предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић, замјеник начелника општине Синиша Јефтић и бројни други гости.
Минић је том приликом истакао да је Ловачки савез РС је велика и снажна, моћна и најбоља невладина организација. „ Ми имамо 23.000 људи, газдујемо ловиштима и усуђујем се да кажем да смо најпристојнији. Ви сте једна од најјачих карика савеза, а овом приликом позивам вас све на предстојећи Сајам лова и риболова у Бањалуку, којем ће присуствовати и представници из Србије и иностранства. Биће то прилика да покажемо своје трофеје и да све регије дају свој допринос“, рекао је овом приликом Минић истичући да је циљ да Ловачки савез РС у предстојећих пет година постане најјачи на Балкану.
Успјешну сезону и добар поглед ловцима је пожелио и замјеник  Јефтић који је истакао да локална заједница има добру сарадњу са ловцима, те се нада да ће тако бити и убудуће.
Током свечаног отварања традиција је да спомену они који су допринијели развоју ловства на подручју општине, а ове године титулу“ заслужни ловац“ понијели су Недељко Лишчић, Недељко Латиновић, Ристо Кузмановић, Адил Мехмедовић, Алија Сломић и Милан Милановић.

Манифестација је  почела такмичењем у гађању глинених голубова, а настављена дружењем уз музику и томболу. Домаћин овогодишње смотре ловаца је ловачка секција Дервента, иначе најбројнији дио Ловачког удружења “Мотајица”.
Предсједник те секције Зикрет Грачанкић је рекао да су дервентски ловци угостили више од 600 ловаца из цијеле БиХ. „Срећа је кад су са нама људи из свих крајева, од Велике Жепе, преко Илијаша, Бијељине и других градова, јер ми важимо за добре домаћине. Ово смо организовали уз велику помоћ предсједника удружења Дарка Бећаревића“,истакао  је Грачанкић. Он се захвалио  се свим љубитељима лова који су увеличали смотру.
Бећаревић је истакао да је ријеч о традиционалном дружењу те подсјетио да је у протеклих годину удружење настојало да унаприједи услове свим ловцима.
„У години иза нас успјели смо да реновирамо наше стрелиште, у које смо уложили нешто више од 2.000 марака, а настојаћемо да и убудуће реализујемо сличне пројекте. Дужи низ година смо удружење које на овакав начин отвара ловну сезону, а морам да кажем међу малобројима. Сваке године нас се скупи око 600, што домаћих ловаца, што колега из околних удружења и ФБиХ“, рекао је Бећаревић истакавши да удружење има одличну сарадњу са Ловачким савезом РС и локалном заједницом..

По завршетку такмичења на нивоу удружења појединачно најбољи је био Раденко Кузмановић, други је Ненад Чечавац ,а трећи Радивоје Ђалић док је у екипно најбоља била Секција Лужани, затим Секција Велика Сочаница и Секција Појезна.

У укупном пласману појединачно најбољи су били Ненад Чечавац, Младен Милошевић и Милен Китановић. Екипно најбоља је била екипа „Станари 2“, друга је била екипа „Пријатељи“ коју су чинили ловци из разних удружења,а трећа екипа Семберије из Бијељине.