Одржане 7.Посавске културне вечери

3-4
Oct 02 2018

У организацији удружења „Посављак“ из Бијелог брда протекле суботе су  одржане 7. Посавске културне вечери. Изложбом рукотворина и умјетнина те наступима фолклорних друштава представљена је хрватска културна баштина.

„Успјех је одржати живом идеју седам година ,а овај догађај значи пуно људима не само  из Посавине него из цијеле БиХ“, рекла је предсједник удружења Јелица Блажевића и додала да су на манифестацији  наступила Културно умјетничка друштва „Кораћански дукати“ из Кораћана, „Бијела“ из Брчког,“Фрањо Кујунџић“ из Кисељака,“Бијело брдо“ из Загреба и  „Клуб Хрвата БиХ“из Ругавице.

Водитељ друштва „Кораћански дукати“ Ива Мајић је рекла да друштво постоји 11 година и да су у том периоду пропутовали цијелу БиХ,Хрватску, гостовали у Словенији, Аустрији и Швајцарској.“Радимо на очувању културне баштине босанксе Посавине односно околине Дервенте  и то на изворан начин , без кореографије, попут наших дједова и бака. То је прави начин очувања традиције“, рекла је Мајићева.

Свечаностима је присуствовао и потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић.“Ова манифестација је организована како би се чувала традиција ,обичаји и ношња , плес и игре посавског краја.Честитамо организатору на окупљању великог б роја гостију“, рекао је потпредсједник Јерковић.
Манифестацији су присуствовавли и министар за избјегла и расељена лица  републике Српске Давор Чордаш,замјеник начелника општине Дервента Синиша Јефтић , начелник локалног Боро Голубовић Одјељења за општу управу и други гости.