Обиљежен Дан ослобођења Дервенте у Одбрамбено-отаџбинском рату

dan oslobođenja dervente 120
Jul 05 2019

Полагањем вијенаца и цвијећа на Централно спомен обиљежје у Дервенти  и служењем парастоса погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске обиљежен је 4.јули  -Дан ослобођења Дервенте у Одбрамбено-отаџбинском рату. То је дан када  је ослобођено административно сједиште града и када је  на простор цијелог града стигао мир, престале су тортуре , престали су да постоје логори и људи су могли да се врате својим кућама. Почеле су да функционишу институције.

„ 4.јула 1992. је овдје почела слобода и почело је једно нормално живљење. Овај дан је у нашем Статуту означен као Дан ослобођења .Од тада Дервента се добро  обновила, живот тече и данас имамо прилично параметара по којима смо у врху РС и БиХ, а има елемента по којима смо у самом врху Средње и Југоисточне Европе. Остварен је један  заједнички напредак у стварању атмосфере за привредни развој па тако имамо у Дервенти  820 привредних субјеката,са непуних седам хиљада запослених и тридесет страних компанија. Када бих ремизирао  и поредио са другим срединама које су на почетку и старту биле у далеко повољнијем положају ,моје задовољство је да смо постигли  много и у самом врху смо. Морамо радити ваљано и младима показати да овдје има перспективе“, рекао је начелник општине Милорад Симић и истакао да се морамо сјећати оних којих данас нема ,а који су правили ову државу .

Предсједник Општинске борачке организације Дервента Чедо  Вујичић  је истакао да су борбе за ослобођење Дервенте трајале око петнаестак  дана те да је током тих операција погинуо и пуковник Триво Вујић, командант 327.бригаде. „Дервента је изгубила 608 бораца ,а преко четири хиљаде их је рањено.Без њихове жртве Дервента данас не би била оваква каква  јесте. Обавеза нас је да чувамо успомену на оне који су своју слободу платили најскупље,својим животима“,рекао је Вујичић.

Обиљежавању  Дана ослобођења Дервенте присуствовао је и Миломир Савчић,предсједник Борачке организације Републике Српске.“Ово је један од примјера како је грађански рат велико зло и један од доказа шта братска неслога и мржња могу да учине. Ово је довољна опомена  и порука да ,без обзира на врсту и тежину проблема  ,треба настојати  да се то рјешава дијалогом. Рат је најгора могућа опција и ми који  смо учествовали у рату  и своју крв просипали за слободу српског народа ,имамо најбоље и најпрактичније искуство. Стога увијек упућујемо поруке мира ,са жељом да мир влада вјечно али упућујемо и поруку да смо спремни да бранимо своју слободу и свој мир“,рекао је Савчић и  свим грађанима Дервенте упутио честитке поводом Дана ослобођења .

Парастос погинулим и умрлим борцима служило је свештенство православне Црквене општине Дервента,а вијенце су положили начелник Симић, делегације Скупштине општине Дервента и  Општинске борачке организације Дервента, предсједник Борачке организације РС, Полицијске станице Дервента, представници  организација проистеклих из Одбрамбено –отаџбинског рата те делегације политичких партија .Вијенце су положиле и делегације  борачких организација Добоја, Прњавора,Власенице,Шамца, Брода и Петрова.

Послије полагања  вијенаца и парастоса,обиљежавање је настављено у Центру за културу, гдје је присутним званицама о борбама на подручју Дервенте говорио  генерал  Љубомир Обрадовић.