Obilježen Dan oslobođenja Dervente u Odbrambeno-otadžbinskom ratu

dan oslobođenja dervente 120
Jul 05 2019

Polaganjem vijenaca i cvijeća na centralno spomen obilježje u Derventi  i služenjem parastosa poginulim i umrlim borcima Vojske Republike Srpske obilježen je 4.juli  -Dan oslobođenja Dervente u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. To je dan kada  je oslobođeno administrativno sjedište grada i kada je  na prostor cijelog grada stigao mir, prestale su torture , prestali su da postoje logori i ljudi su mogli da se vrate svojim kućama. Počele su da funkcionišu institucije.

„ 4.jula 1992. je ovdje počela sloboda i počelo je jedno normalno življenje. Ovaj dan je u našem Statutu označen kao Dan oslobođenja .Od tada Derventa se dobro  obnovila, život teče i danas imamo prilično parametara po kojima smo u vrhu RS i BiH, a ima elementa po kojima smo u samom vrhu Srednje i Jugoistočne Evrope. Ostvaren je jedan  zajednički napredak u stvaranju atmosfere za privredni razvoj pa tako imamo u Derventi  820 privrednih subjekata,sa nepunih sedam hiljada zaposlenih i trideset stranih kompanija. Kada bih remizirao  i poredio sa drugim sredinama koje su na početku i startu bile u daleko povoljnijem položaju ,moje zadovoljstvo je da smo postigli  mnogo i u samom vrhu smo. Moramo raditi valjano i mladima pokazati da ovdje ima perspektive“, rekao je načelnik opštine Milorad Simić i istakao da se moramo sjećati onih kojih danas nema ,a koji su pravili ovu državu .

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Derventa Čedo  Vujičić  je istakao da su borbe za oslobođenje Dervente trajale oko petnaestak  dana te da je tokom tih operacija poginuo i pukovnik Trivo Vujić, komandant 327.brigade. „Derventa je izgubila 608 boraca ,a preko četiri hiljade ih je ranjeno.Bez njihove žrtve Derventa danas ne bi bila ovakva kakva  jeste. Obaveza nas je da čuvamo uspomenu na one koji su svoju slobodu platili najskuplje,svojim životima“,rekao je Vujičić.

Obilježavanju  Dana oslobođenja Dervente prisustvovao je i Milomir Savčić,predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.“Ovo je jedan od primjera kako je građanski rat veliko zlo i jedan od dokaza šta bratska nesloga i mržnja mogu da učine. Ovo je dovoljna opomena  i poruka da ,bez obzira na vrstu i težinu problema  ,treba nastojati  da se to rješava dijalogom. Rat je najgora moguća opcija i mi koji  smo učestvovali u ratu  i svoju krv prosipali za slobodu srpskog naroda ,imamo najbolje i najpraktičnije iskustvo. Stoga uvijek upućujemo poruke mira ,sa željom da mir vlada vječno ali upućujemo i poruku da smo spremni da branimo svoju slobodu i svoj mir“,rekao je Savčić i  svim građanima Dervente uputio čestitke povodom Dana oslobođenja .

Parastos poginulim i umrlim borcima služilo je sveštenstvo pravoslavne Crkvene opštine Derventa,a vijence su položili načelnik Simić, delegacije Skupštine opštine Derventa i  Opštinske boračke organizacije Derventa, predsjednik Boračke organizacije RS, Policiske stanice Derventa, predstavnici  organizacija proisteklih iz Odbrambeno –otadžbinskog rata te delegacije političkih partija .Vijence su položile i delegacije  boračkih organizacija Doboja, Prnjavora, ,Vlasenice,Šamca, Broda i Petrova.

Poslije polaganja  vijenaca i parastosa , obilježavanje je nastavljeno u Centru za kulturu, gdje je prisutnim zvanicama o borbama na području Dervente govorio  general  Ljubomir Obradović.