Начелнику Симићу уручено вриједно признање на 7.Дунавском бизнис форуму

Nov 14 2018

Начелнику  општине Дервента Милораду  Симићу  јуче је на 7. Дунавском бизнис форуму,одржаном у Новом Саду , уручено признање  „Лидер одрживог развоја  и конкурентности Подунавља“.

Ријеч је о пословној и  научно-стручној манифестацији која је окупила  стручњаке из различитих области , а које повезују  дунавски  регион и Дунавска стратегија, коју је 2010. године потписало 14 земаља Подунавља, од тога 10 земаља ,чланица Европске уније и 4 земље, међу којима је и БиХ, које нису чланице ЕУ али које су  привредно ,економски и геополитички  наслоњене на земље Подунавља. Била је ово прилика за институционалне односно начелнике и градоначелнике општина из региона  и корпоративне лидере  да размијене ставове и на примјерима позитивне праксе  понуде корисна рјешења за будуће пројекте од заједничког интереса за регион.
„Вишеструки  су позитивни ефекти и разлози сарадње земаља подунавског региона коју треба продубити и путем оваквих скупова гдје се сусрећу пословни људи,интелектуалци ,стручњаци и менаџери из многих компанија,све у циљу развијања добрих економских, културних и политичких односа ,а у функцији мира у овом региону“, рекао је проф. др Радован Пејановић,предсједник Програмског савјета форума .

Обраћајући се присутнима, Милош Нанезић , предсједник Скупштине привредне коморе Србије је истакао да је Србија активно укључена у провођење основних одредаба Дунавске стратегије .

„Европска унија  је документом одредила 11 приоритетних области које се требају развијати ,а у свакој од тих области је одредила по двије земље које ће бити координатори , па ће тако Србија са Словенијом бити координатор за област инфраструктуре ,а са Словачком за област науке“, рекао је Ненезић, наглашавајући да се ради о тржишту од око 110 милиона становника те да су огромне могућности Дунава који је и главна повезница  ових земаља.

Изражавајући задовољство због  учешћа на  форуму, начелник Симић је , у оквиру панела „Бизнис и просперитет“, говорио о  домаћим и страним инвестицијама у Општини Дервента које су реализоване у протеклом периоду те о планираним пројектима битним за даљи развој општине са освртом на свеукупни развој општине од завршетка ратних збивања до данас.  Окупљеним је поручио да Дервента данас има дупло мање становника него прије рата, али да већ петнаестак година, заједно са њим и његовим првенствено млађим сарадницима и администрацијом, која је међу најмањом у Републици Српској, иде сигурним корацима напред.

„Немамо вишка радника, на једној столици не сједе двоје, нема малверзација ни корупције, а урадили смо доста и на толеранцији међу људима у нашој заједници. Омогућили смо привредницима да свој привредни субјекат региструју за један дан, што је сигурно један од корака којим се ствара добро пословно окружење. Зато Дервента данас има преко шесто привредних субјеката и 115 пољопривредних газдинстава, одакле произилази чињеница да се из наше локалне заједнице годишње извезе роба у вриједности већој од 300 милиона, што је 5.500 евра по глави становника, са тенденцијом раста“, рекао је Симић учесницима панела.

Осврнувши се на своје учешће на форуму ,начелник је изјавио:  „Велика је ствар промовисати своју општину на једном тако значајном скупу еминентних стручњака из региона из разних области. Лијепо је задовољство да су многи од њих споменули  Дервенту у контексту лидера одрживог развоја ,а ја сам им представио кроз што смо прошли у протеклом периоду и гдје смо данас. Остали су затечени количином извоза  општине, бројем страних и домаћих компанија које послују у Дервенти те интересом страних компанија за инвестирање у општини. Ова награда је кровно признање и драго ми је да је Дервента представљена у тако лијепом свијетлу“, рекао је начелник Симић који је учешће на форуму искористио  да оствари  значајне контакте са начелницима и градоначелницима појединих општина региона  те стручњацима из области економије, привреде, локалне управе ,културе.

Начелник Симић је једини добитник овог признања из Републике Српске .

Основни циљ Дунавског пословног  форума била  је промоција и афирмација Дунавске стратегије односно  промовисање већег повезивање људи, тржишта, одрживог развоја, ефикаснијег коришћења националних регионалних потенцијала али  и афирмација и унапређење сарадње на свим пољима привредног и друштвеног стваралаштва , покретање нових модела сарадње који би били доступнији  и видљивији грађанима те идентификовање проблема и њихово заједничко рјешавање уз укључивање националних, регионалних и локалних нивоа власти , академске и пословне структуре и понуда рјешења која доприносе просперитету цијелог региона Подунавља.

Проф.др  Видоје Вујић , предсједник Хрватске господарке коморе,жупанијске коморе Ријека  је истакао значај Дунавске стратегије и  Дунавског форума .“Дунав спаја подручја,а самим тим пружа прилику за валоризацију неких значајних задатака које требамо рјешавати у будућности. То су транспорт и мобилност, енергија и одрживи развој, туризам, људски ресурси, здравље и квалитет живота у овој регији,а оно што је посебно важно јесте развој туризма који морамо сви скупа осмислити и као регија наступати на трећим тржиштима,са акцентом очувања Дунава као чисте ријеке. Дужни смо то будућим генерацијама“, рекао је проф.Вујић.

На форуму су представљена позитивна искуства у провођењу стратегије, разговарано је и о значају науке у развоју пољопривреде, агропривреде, концептима паметних градова и села, транспорту и логистици, о медијима између стваралачке критике и сензационализма, о интегративним процесима у региону.

Организатори  форума  су: агенција Медиа Инвент из Новог Сада, Институт европских региона из Салзбурга и Привредне  коморе Војводине и Србије.