Заражено једно лице из Дервенте

KOVID 19
Feb 12 2021

Инфекција корона вирусом потврђена је,у протекла 24 часа, код једног лица из Дервенте, саопштено је то у Служби за хигијенско-епидемиолошку заштиту Дома здравља у Дервенти.

Укупан број лица која су тестирана у овој служби од почетка пандемије, закључно са 11.02.2021.године, је 1.647 ,а инфекција је потврђена код 491. лица.Опоравило се 451.лице, а смртни исход је наступио код двадесет и пет лица са пребивалиштем у Дервенти. У протекла 24 часа под здравствени надзор су  стављена два лица, из надзора је  изашло 6 лица па је под надзором тренутно 67 лица.

Данас у Републици Српској почиње вакцинација против ковида.Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић је на данашњој конференцији за штампу рекао да је велики  значај вакцинације поготово  ако узмемо у обзир чињеницу да многе земље у нашем окружењу нису добиле вакцину. Он је додао да ће Институт и даље да врши надзор над епидемиолошком ситуацијом, као и над примјеном вакцине, те нагласио да је најважније да се у што краћем периоду вакцинише што већи број људи. Зељковић је позвао грађане да се вакцинишу и да буду свјесни колики значај има вакцина за сваког појединца, али и за јавно здравље.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изразио је задовољство што је Српска у могућности да данас организује почетак вакцинације здравствених радника и да је ово  први корак у промоцији вакцинације.   „Кроз институције Републике Српске успјели смо да обезбиједимо прве количине руске вакцине `спутњик ве` за вакцинацију прво наших здравствених радника, а онда сходно плану вакцинације, свих других становника.Надам се да ћемо у овој години дочекати нешто боље услове живота него што је било у претходној“, истакао је Шеранић. Он је додао да ће масовнија имунизација  почети када стигне већи контингент вакцина.