Утврђени приједлози кандидата за општинска признања

Jul 10 2019

Комисија за награде и признања је ,на сједници одржаној у понедјељак , утврдила приједлоге кандидата за Великогоспојинску повељу са златним грбом, Захвалницу СО и за почасног грађанина Дервенте. Признања се појединцима и колективима додјељују поводом Дана општине, 28.августа и уручују се на свечаној сједници Скупштине општине. За сваку од предложених награда стигао је по један приједлог.

За највише општинско признање Великогоспојинску повељу са златним грбом  Општински одбор СНСД је предложио Стручну и техничку школу у Дервенти. У образложењу приједлога стоји да се ова школа предлаже због“ континуираног изузетног доприноса,увођења и усвајања нових технологија,техничких унапређења  и остварених врхунских резултата у области образовања на подручју општине .Путем разних пројеката  и уз помоћ привредника у општини Дервента ,школа је набавила опрему за најсавременије облике заваривања и  тренажера за симулацију рада на ЦНЦ машинама,а у плану је и набавка ЦНЦ машине чиме би опрема за машинску струку била у потпуности модернизована“.  У образложењу се још истиче досадашња добра сарадња  школе са локалном  заједницом и наставак  те сарадње као и усмјеравање школе у правцу школовања дефицитарних кадрова који су потребни локалној заједници и привредним субјектима на подручју општине.

За општинску Захвалницу  Редакција „Дервентског листа“ предложила је професора Јована Бабића. У образложењу стоји да је читав свој радни вијек провео у дервентским школама и да је ученицима са великом енергијом и ентузијазмом усађивао љубав према матерњем језику.“ Иако га је пензионисање удаљило од ученика  и учионица ,он је наставио предано и са великим еланом да подстиче све око себе да чувају и његују српски језик,да указује на најчешће грешке  које се чине приликом писања и изговора па су његове колумне о актуелној језичкој проблематици радо читани редови на страницама „Дервентског листа“.Захваљујући професору Бабићу многи Дервенћани су осјећај за правилно изговарање и писање понијели управо из средње школе.

За Повељу почасног  грађанина општине Дервента ,а на иницијативу  Начелника општине, предложен је Рицхард  Ауер, директор  привредног  друштва „Дигитал електроник“ из Аустрије.За ову повељу Ауер је предложен као први страни инвеститор у Дервенти али и „због изузетног доприноса привредном развоју општине  Дервента, подстицање других страних инвеститора за улагање у привреду општине Дервента, што је прије свега,допринијело препознатљивости Дервенте  и њених привредника на тржишту страних земаља, а самим тим и њеном свеукупном развоју“. Компанија „Дигитал електроник“ ,са скоро четири деценије дугом традицијом,са својих 500 запослених  успијева да одговори на потребе тржишта и превазиђе очекивања својих партнера.Производи највиших стандарда ове компаније налазе се широм свијета.Системи расвјете неких од најгламурознијих  свјетских објеката ,системи за контролу приступа људи и возила, уређаји за игре на срећу су само дио иновативних рјешења које „Дигитал електроник“ пројектује и производи за своје партнере.

Коначна одлука о додјели признања биће донешена на сједници Скупштине општине, 16.7.2019.