Уручени кључеви 22 обновљена стамбена објекта

PREDAJA KLJUČEVA 056
Jun 07 2019

Републички секретаријат за расељена  лица и миграције  Републике Српске  је,у оквиру Регионалног стамбеног програма –подпројекат  БХ2 ,одобрио новчана средства  у виду донација за изградњу  и реконструкцију  46 стамбених  објеката на подручју општине Дервента. Јуче је извршена примопредаја  објеката  и  уручени кључеви  за  22 стамбена објекта, док ће кључеви за преостала  24 објекта бити уручени почетком јула. Објекти су урађени по систему „кључ у руке“.  Кључеве је корисницима предао  в.д.замјеника  директора  Републичког секретаријата  Драган Јуричевић  ,у присуству замјеника начелника општине Синише Јефтића те представника извођача радова и надзорног органа. Јуричевић  се састао и са начелником општине Милорадом Симићем  и на састанку је разговарано о пројектима чија је реализација у току и о даљој сарадњи општине и Републичког  секретаријата.                                                                                                                                     Поред наведених  у току је и израда потребне документације за још  56 корисника који би требало да добију донацију у оквиру  Програма БХ4-К2 . За 31.корисника у току су поступци за издавање грађевинских дозвола ,а за 25 корисника поступак за издавање локацијских услова.

„Пројекат је вриједан  1.400.000 КМ и један је у низу пројеката који се проводи у општини Дервента. Данас ће бити уручена 22 кључа“, рекао је Јуричевић  и додао  да је Влада РС расписала и јавни позив за донацију средстава за одрживи повратак .“То значи да ће ови људи, којима су обновљене куће сада или прије ,моћи да се пријаве и да добију помоћ у одрживости тог повратка ,тј.да могу да стекну услове да својим пројектима у области пољопривреде и занатства дођу до почетног капитала и да крену даље како би  њихов опстанак овдје био стваран“,истакао је Јуричевић.

У свим пројектима Општина Дервента је активно учествовала у складу са захтјевима секретаријата. „Локална заједница је активно учествовала  у провођењу оваквих и сличних пројеката кроз припрему урбанистичко-техничке документације и рјешавања свих питања које је секретаријат односно бивше министарство  поставило пред нас. Надамо се да ће тако бити и убудуће, да су људи задовољни и да су напокон добили оно за што су аплицирали. Ми ћемо и убудуће да се максимално посветимо томе да се  што брже рјешава потребна документација у оквиру ових пројеката“, рекао је Јефтић,у изјави  за медије.

Мирослав Јуракић из Живиница један од корисника коме су уручени кључеви новоизграђеног објекта. Он данас живи и ради у Загребу  али  је изразио своје задовољство новим објектом и  чињеницом да ће моћи да  се врати на своје предратно огњиште.