Обиљежено 28 година слободе

4.juli,jpg
Jul 06 2020

Дервента је у суботу,4.јула, обиљежила 28 година слободе ,од дана када су јединице војске Републике Српске ,након жестоких борби са војницима ХВО  и паравојним формацијама муслиманско-хрватске коалиције, ослободиле административни центар Дервенте.

Полагањем вијенаца и  служењем парастоса  одата је почаст за 608 погинулих бораца војске Републике Српске из Дервенте.Вијенце су положиле породице погинулих бораца, начелник општине , потпредсједник Скупштине општине, делегације Општинске Борачке организације, СУБНОР-а, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Полицијске станице Дервента и политичких партија. Парастос за све погинуле и умрле борце служили су свештеници  српске православне цркве .

Начелник општине Милорад Симић је истакао да је на простор административног сједишта општине дошла слобода прије 28 година  и да је почео период нормалног живљења .“Агонија је трајала од априла до 4.јула када су јединице ВРС ушле у административни  центар Дервенте и успостављен је дервентски живот. Сва моја борба и мојих сарадника  је да сваки човјек у Дервенти буде достојан пажње и да су сви овдје добродошли ,рука је свима пружена. Дервента се добро обнавља ,не у смислу повратка, али ништа боље или горе него у другим срединама и на другим просторима.Враћа се живот и ми смо сада дошли у један врх Републике Српске, по многим параметрима .Највећа тековина је толеранција, а сљедећа тековина су радна мјеста .Ту смо доста урадили и не треба стати,има још доста посла  али треба обратити пажњу на младе ,школоване људе и ми то чинимо у границама наших могућности“, рекао је начелник Симић и свим грађанима Дервенте честитао Дан ослобођења.

Предсједник  Предсједништва Општинске Борачке организације чедо Вујичић је изјавио да је слобода у Дервенту дошла прије 28 година када су јединице Војске Републике Српке ослободиле административни дио општине.                                                                                                                                “Од тог тренутка почиње живот на овим просторима,људи се враћају у своје , истина у значајној мјери , порушене куће, породице се окупљају и почело је да се живи. Институције су почеле да функционишу, вратила се на неки начин држава. У борбама за ослобођење, које су трајале десетак дана , погинуо је велики број бораца ,а међу њима и командант 327. бригаде, пуковник  Триво  Вујић.У завршним борбама  су осим 327.бригаде ,која је била на главном правцу напада , биле и Осињска бригада ,која је такође била састављена од становника нашег подручја  и јединица „Вукови са Вучјака“ те јединице из других општина“, рекао је Вујичић и становницима Дервенте честитао  Дан ослобођења.

 По завршетку полагања вијенаца и парастоса, приређен је пријем у Центру за културу ,уз поштовање свих мјера које су  донијели Републички  и Општински штаб за ванредне ситуације.