Обиљежен Дан Војске РС и Дан 27.моторизоване и Осињске лаке пјешадијске бригаде

obilježavanje 12
May 13 2020

Поводом 12.маја Дана Војске Републике Српске и 13.маја дана 27.моторизоване и Осињске лаке пјешадијске бригаде у Дервенти је данас служен парастос и положени вијенци на Централном спомен обиљежју за 608 погинулих бораца са подручја општине.                                                                    Парастос је служио протојереј ставрофор Радојица Ћетковић, а вијенце су положили начелник општине те делегације Општинске борачке организације Дервента, старјешина ВРС, породица погинулих бораца и несталих цивила, Полицијске станице у Дервенти и борачких организација  Брода и Прњавора.

У уводном обраћању предсједник Општинске борачке организације Чедо Вујичић је је рекао да је Војска РС настала прије 28 година са основним задатком да спаси и заштити српски народ те  да је наша вјечна обавеза да чувамо успомену на оне,који су штитећи српски народ, положили своје животе ,да се са поносом и  тугом сјећамо њихових ликова и имена ,чувамо и изграђујемо Дервенту и Републику Српску.                                                                                                                                                     „Војска РС је у историјским околностима, које су биле наметнуте српском народу, одговорила изазову и спасила српски народ и територију,а истовремено је дала кључни допринос у формирању и опстанку РС. Наравно ти високи циљеви су врло скупи и плаћени су са 23.731 животом, а од тога је 608 погинулих бораца из Дервенте или има везу са Дервентом. Кад је ријеч о 27. и Осињској бригади ми из Дервенте смо поносни на улоге које су те двије бригаде имале током Одбрамбено-отаџбинског рата и њихов значај је свакако велики. Познато је да је 27. бригада учествовала у борбама на готово свим ратиштима Републике Српске и да је давала кључни допринос у одбрани српског народа тамо гдје је његов опстанак био угрожен. Једна од најважнијих операција било је пробијање коридора, ослобађање Дервенте, Брода ,учешће у заштити народа на тесличком ратишту ,затим у средњој Босни, Власеници и западно крајишком ратишту“,рекао је Вујичић.

У борбама  за ослобођење Републике Српске 27.бригада је имала 438 погинулих бораца ,73 борца су страдала у другим околностима и 13 бораца је нестало и још увијек нису пронађени док је Осињска  бригада имала 104 погинула и више стотина рањених. Осињска бригада је настала као израз потребе народа са јужног дијела општине да се заштити  и одбрани од опасности која је у прољеће 1992.године била прилично извјесна и реална .Она је учествовала у операцијама за ослобађање Дервенте и Брода и на још неким ратиштима али је у прољеће 1994.године расформирана и интегрисана у 27. бригаду.

„Ово је данас дан 27.и Осињске лаке бригаде ,нажалост у овим околностима ово је прилично скромно али са пуно срца и пуно душе,с пуно љубави  на успомену  на све драге људе којих данас нема .Хвала велико и нека им је свима вјечна слава .На нама је да данас испоштујемо ту идеју очувања Републике Српске, да здушно градимо поштено  и срцем Дервенту која у Републици Српској на мјесту које јој припада, на солидно високом мјесту. Ово показује да нису узалуд погинули. То је једна сатисфакција нама да радећи овај посао оправдамо повјерење својих суграђана,а вјечита захвалност тим драгим људима и њиховим породицама којима они највише мањкају.Уважавамо породице погинулих бораца , инвалидима такође пружамо подршку у складу са одређеним могућностима“, рекао је начелник Симић у изјави за медије.

Обиљежавање Дана војске РС и дана дервентских бригада је организовано у складу са мјерама које је прописала Влада РС и Републички штаб за ванредне ситуације.