Обиљежен 9.септембар-Дан првог ослобођења Дервенте у НОР-у

9. septembar -spomenik u Lugu
Sep 13 2018

У дервентском насељу  Луг  обиљежен  је  9.септембар-Дан првог ослобођења Дервенте у Другом  свјетском  рату. Тим поводом су  на спомен обиљежју  палим борцима НОР-а, које се налази у овом насељу, положени  вијенци и одана почаст за више од стотину палих бораца и цивилних жртава фашистичког  терора.

Предсједник  дервентског  СУБНОР-а  Борислав Прерадовић  је подсјетио да је 9. Септембра 1944. године Дервента била ослобођена први пут. „Одавде се кренуло у ослобађање Дервенте. Нажалост, јединице које су учествовале  биле су слабо опремљене   па су  много  јаче усташко- њемачке снаге одбиле напад“, рекао је Прерадовић и истакао да је врло значајно присјећати се овог датума и обиљежавати га  и поштовати тековине НОР-а. „То су биле борбе против окупатора и  највећег зла-фашизма. До  сада није била истицана важна чињеница да је већина српског становништва учествовала  у ослобађању и највише жртава је било српске националности“,нагласио је  Прерадовић.

У име локалне заједнице и начелника општине Милорада Симића вијенац је положио Станиша Микеревић, шеф Одсјека за борачко-инвалидску заштиту у општинској управи  и том приликом истакао  да локална заједница има добру сарадњу са СУБНОР-ом.  “Једна идеја живи  дуго и ако та идеја има сљедбенике и данас , онда то вриједи и  то морамо поштовати.  Ово није једини споменик борцима НОР-а ,има их и у Календеровцима, Појезни, Лужанима и треба да се поклонима људима који су устали против велике силе као што је била нацистичка Њемачка“,рекао је Микеревић.

Игор Жунић, посланик у НСРС је истакао да је СУБНОР организација од посебног значај те да власт у Дервенти обиљежава значајне датуме из  народноослободилачке борбе и обнавља споменике  на територији општине.“ Ми цијенимо да је врло важно што је и Народна Скупштина Републике Српске  и Влада Српске препознала значај људи који су се борили у Другом свјетском рату. Тај терет су највише носили Срби, а учествовали су и сви остали народи“,рекао је Жунић.  Своја сјећања на страхоте фашистичког терора изнио је и Спасоје Ђенић , борац у НОР-у који је рекао да су му усташе убиле мајку и сестру јер су  сарађивале са партизанима док је он био борац на линији. Њихова имена налазе се на овом споменику.

Дервента је коначно ослобођена 19.априла 1945. године.