„Ноћ музеја“ по седми пут у Дервенти

8
May 21 2019

Откључај свијет науке и илузије“ назив је изложбе која је протекле суботе отворена у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“. Заједно са сталном поставком Завичајног музеја и домаћим креативцима ,на овај начин је обиљежена седма „Ноћ музеја“у Дервенти. Изложба представља нови начин представљања фасцинантног свијета илузије и науке. Поставка је дизајнирана тако да посјетилац има прилику да оствари непосредан контакт са научним изазовима и да на непосредан начин сазна о научним принципима.

„Обиљежавање „Ноћи музеја“ заправо и има за циљ да афирмише постојање музеја у Дервенти, односно тежњу да музејску збирку приближимо људима. Због тога смо се посебно потрудили да изложбу “Откључај свијет илузије и науке” доведемо у библиотеку, по први пут изван простора Музеја Републике Српске. Захваљујући колегама из Музеја РС, радницима библиотеке и наравно начелнику општине, успјели смо у том науму“, истакла је Плиснићева.                                                     Саму организацију изложбе помогао је и Музеј Републике Српске. Његов кустос Ивана Панџић наглашава да је сарадња са библиотеком и музејом у Дервенти била успјешна. „Успјели смо да пренесемо највећи дио изложбе, тако да се у потпуности исплатио труд које је уложило руководство библиотеке, а један од основних циљева наше установе је заправо децентрализација оваквих садржаја. Нисмо успјели пренијети „криву собу“ и „Теслино јаје“, које је у власништву ЕТФ-ово, али је ту заправо Теслин генератор, тачније реплика коју је израдио ваш суграђанин Борис Милојевић, тако да ћемо у наредим изложбама од Градишке до Бањалуке покушати убацити и неке домаће креативце у поставку“,рекла  је овом приликом Панџићева.

Аутори изложбе су Ивана Панџић,кустос археолог  и Сања Пупац,виши кустос етномузиколог у Музеју РС. Изложба је први пут представљена у Бањалуци ,у априлу 2018.године,а значајна је по томе што у БиХ до тада није виђена изложба која је тематски блиска овој.Посјетиоци изложбе су имали прилику да виде собу огледала, калеидоскоп,холограм и многе друге садржаје. Ова занимљива поставка биће у нашем граду све до августа.