Дервента добила статус Града

status grada 026
Feb 12 2021

Народна  скупштина Републике Српске усвојила је јуче (11.02.2021.) Приједлог закона о граду Дервента ,чиме је Дервента постала девети град у Републици Српској.

Тим поводом уприличена је пригодна свечаност којој су присуствовали српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић који су се претходно састали  са градоначелником Милорадом Симићем и послаником у Народној скупштини Игором Жунићем . На састанку је разговарано о статусу града и плановима за будући развој.

Предсједник Владе Радован Вишковић је рекао да је Дервента ,као и људи који су је водили, заслужила статус града.

„Дервента  је ово заслужила. Ово није да производимо градове без икаквих критеријума или без икаквих мјерила. Дервента и људи који су је водили протеклих година су својим резултатима заслужили  статус града. Познато је свима да је Дервента на првом мјесту по запослености, по страним инвестицијама, на првом мјесту у БиХ по извозу и спољнотрговинској размјени  из једне локалне заједнице и све су то чињенице које су омогућиле да Дервента данас постане и град“,рекао  је премијер  Вишковић и и истакао „Част ми је што сам дио историјске чињенице за Дервенту. Не постаје  се град сваки дан ,то се једном у постајању једног мјеста дешава и драго ми је да сам био у тиму људи који су помогли да се жеља грађана ,а прије свега руководства ове заједнице оствари  да данас Дервента постаје девети града у РС“.

Нови  градоначелник Дервенте Милорад Симић је упутио честитке свим грађанима Дервенте и истакао да је ово дио историје и да су пред Дервентом нове могућности.

„Наша лепотица Дервента, женског имена, се спомиње у другој половини 14 вијека и кроз историју су јој се дешавале и лијепе и ружне ствари. Ми смо на једном размеђу, на лијепом мјесту и Бог нас увијек почасти љепотом али када су немила времена онда јако и  настрадамо .То је примјер  протеклог отаџбинског рата и неки који говоре о Дервенти  требали би да се замисле да су овдје биле велике војске, да је овдје 608 младих људи ,који су требали имати потомке, дали своје животе за ову Дервенту.
Владавина СНСД од 2004.године није затекла Дервенту онакву каква је изашла из рата. Нека плејада људи је нешто и радила.Међутим 2004.се десила ренесанса, један препород. Не зато што је то СНСД ,то је једна групација људи која воли Дервенту на позитиван начин. Радили смо  за ово и ово је данас својеврсна завршница, диплома, награда за један прегалачки рад и моје велико хвала руководству Републике Српске на челу са г-дином Додиком, са г-дином Вишковићем, са предсједницом јер су нама рекли да ако мислимо да испуњавамо услове да аплицирамо у смислу израде елабората .Велико хвала и свим из Министарства управе и локалне самоуправе јер су то радили ваљано и здушно, хвала велико свим посланицима у Народној скупштини који су ову идеју,са једним гласом против,подржали. И Дервента ништа неће бити боља  него што јесте  али се отварају нове шансе. И када ме упитају ,а шта сте сад бољи ,шта ће ново бити. Биће свега бољег уколико будемо  и даље компатибилни са влашћу Републике Српске .Своје планове у четворогодишњем мандату ја сам изнио. Отварају се нове могућности  са статусом. Сама чињеница да из круга јако неразвијених уђете у круг развијених општина, па да будете девети град у Републици Српској је нешто престижно. И моје честитке мојим суграђанима, мојим привредницима који су перјанице свега овога,честитке свима нама и свима који су препознали да се одржи овај статус који је забиљежен у историји“, рекао је градоначелник Симић у свом обраћању новинарима.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик се такође придружио честиткама и истакао значај  статуса града за даљи развој Дервенте.

„Статус града значи много ,то није мала промјена без обзира на оне који сумњају и питају се шта ће тај статус да значи. Значиће много јер је у порукама ,које се шаљу у префиксу који стоји за назив мјеста ,свакако важно да стоји Град Дервента .То је показатељ свима онима који желе да улажу у овај град и да та заједница која је заслужила тај статус има сређенију  администрацију него друге локалне заједнице ,да има коректнији однос према пословању, што је ова општина показала. Све ово је само почетни темељ  за још бољи успјех“, рекао је Додик и истакао да постоји јасна процедура о томе ко може да стекне статус града  те да су нека мјеста у Републици Српској изразила жељу да постану градови али да нису испунили те критеријуме.

„Ми смо препознали напор који је овдје уложен. Дервента несумњиво изгледа сасвим другачије и боље него што је изгледала прије само петнаестак година.Ово је био разрушен град гдје није тачно да су од 2000.године људи одавде само одлазили  и смањивао се број становника .Доласком ове гарнитуре људи ,који су водили општину на челу са Милорадом Симићем,Дервента је кренула  и дошла до статуса града. Ово је сатисфакција свима. Ово је мјера успјеха“, рекао је Додик и нагласио да се стабилност Дервенте огледа у постојању сређене администрације, сређеној општини ,компактној структури и постојању компактног плана за будући развој.

Шеф Клуба посланика СНСД –а у Народној скупштини  Жунић је ,у свом обраћању грађанима, рекао да је веома срећан што Дервента добија једну нову шансу.Он је навео да је Дервента ,увијек када је напредовала, од неких власти била кажњавана ,а да је сада по први пут добила шансу да се развија.

„Није то само на папиру,ми смо то заслужили. Ви сте то залужили,ваша дјеца и родитељи су то заслужили ,вашим радом ,борбом и на крају љубављу према овом граду.Дервента је наша љубав“, рекао је Жунић и честитао свим грађанима Дервенте .

Дервента је испунила законом предвиђене услове за стицање статуса града: општина континуирано од 2012 .године има статус развијене јединице локалне самоуправе и стопа запослености радно способног становништва у општини је изнад републичког просјека. У 2018.години стопа запослености  у општини Дервента је износила 41,7 посто док се она у Републици Српској кретала око 34,6 посто.

По завршетку свечаности , уприличен је ватромет.