Уручена постхумна одликовања породицама погинулих бораца Војске Републике Српске

dodjela priznanja 105
Oct 31 2018

Предсједник Републике Српске , поводом Видовдана ,крсне славе Војске Републике Српске и поводом 15.септембра ,Дана погинулих и несталих Републике Српске ,а на иницијативу Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица погинулих бораца и несталих цивила Републике српске ,одликовао је 174 погинула борца Војске Републике Српске, Медаљом заслуга  за народ.

Јуче  је у Центру за културу у Дервенти  уручено 48 одликовања , породицама постхумно одликованих бораца са подручја општине Дервента ,Модрича , Прњавор и Шамац. Одликовања су уручена за заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске.

Одликовања су члановима породица погинулих бораца уручили  изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић и начелник општине Дервента Милорад Симић. Одликовано је 10 бораца из Дервенте, 5  из  Модриче,  30 из Прњавора и  3 из Шамца.

„Ми се данас присјећамо свијетлих примјера наших погинулих бораца који су дали свој живот за правду и једнакост, јер наша слобода је слобода и једнакост свих који живе овдје. И овим чином се као институција одужујемо и дајемо свој допринос ,а наша је то стална и света обавеза да породицама погинулих помогнемо колико можемо па и на овај начин. Овим чином се присјећамо њихових живота  уграђених у темеље Републике Српске ,јер је то била воља и жеља српског народа за стварање РС“, рекао је Драгичевић. Он је истакао да се породицама погинулих бораца не можемо никада одужити али да се стварају материјалне и све друге претпоставке да испунимо сва права и обавезе које имамо према тим породицама.“Највише смо урадили по питању рјешавања стамбених питања породица погинулих бораца и пружању једнократних помоћи  оним породицама које саме покушавају да ријеше своје стамбено питање“, рекао је  Драгичевић и додао да ће се овај процес наставити и у наредној години.

Начелник општине Милорад Симић се захвалио предсједнику Републике Српске што његује ову традицију.

„Драго ми је да ће брзо доћи тренутак када ће сви који су дали свој живот за ову љепоту, коју данас уживамо ,а која се зове Република Српска, бити одликовани. Породицама је тешко вратити њихове најмилије али ћемо им се одужити на начин да радимо и градимо Републику Српску, да поштујемо права ових породица  али да никад не заборавимо да су они, за ово што данас имамо, дали оно најсветије,свој живот. Породицама шаљем ријечи утјехе , знам да је то мало али је искрено и од срца“, рекао је начелник Симић.

Борко Поповић, отац погинулог Дарка, је рекао да је његов син тек напунио 18 година када је погинуо  и да је био српски добровољац.“Погинуо је на Дебелој обали , тристо метара од кућног прага у нападу Ријечке бригаде ,а нама су рекли  да смо агресори. Ово одликовање ми значи пуно, ми смо изгубили чланове својих породица, губитак  је то који се не може надокнадити ничим ,а одликовање је једна захвалница и сада ипак видимо да неко води рачуна о томе и да нисмо сами“, рекао је Поповић  и захвалио се предсједнику Републике Српске на додијељеном одликовању.

Са подручја општине Дервента одликовани  су: Живковић (Душан)Боро, Милошевић(Саво) Недељко,Плавшић (Коста )Симеун, Ћосић(Миле)Драго,Веселиновић (Милан)Коста,  Вукмановић (Рајко)Никола, Поповић(Борко)Дарко, Симић(Бранко)Синиша, Стакић(Чедо)Драшко и  Мехмедовић (Рашид)Расим.