Женски активизам у превенцији насилног екстремизма

ženski aktivizam,jpg
Jul 03 2020

Удружење жена Дервента ,у сарадњи  са партнерском организацијом  „Ђурђевак“ из Лијешћа,општина Брод, реализује пројекат  „Женски активизам у превенцији насилног екстремизма“, који се финансира из Фигап II  програма.

Главни циљ пројекта је улога и учешће жена у превенцији насилног екстремизма ,спречавању  говора мржње  те промоцији дијалога и ненасилног рјешавања конфликта.Пројекат  се реализује у женским организацијама добојске регије у РС и у Федерацији БиХ.

Улога  жена и женских организација на новом пољу дјеловања је огромна и позване су  да се едукују и оснаже за активно учешће у промоцији и очувању мира  и сигурности у својим заједницама и у БиХ и да сензибилизују  јавност о важности  учешћа жена у очувању мира и сигурности  као цивилизацијске и личне одговорности .Мир и сигурност се не могу градити без активног учешћа жена .Активизам жена у изградњи мира и сигурности је велики и важан,али мало видљив.

Жене дјелују без буке ,комуницирају и граде мостове међу људима  и не траже велику промоцију. Иако им је улога у очувању мира и сигурности немјерљива,у јавности се о томе мало зна. Веома је важно фокусирати се на методе комуникације ,посебно на друштвеним мрежама које промовишу сарадњу,разумијевање и заједничке идеје и иницијативе против говора мржње.                                      Овим пројектом утицаће се на повећање свјесности заједнице и друштва о активном грађанству  са нагласком на важност укључивања жена и дјевојака у рјешавању конфликта и опредијељености ка мировним рјешењима на нивоу породице ,заједнице и друштва у цјелини.