Завршена друга фаза изградње Ватрогасног дома

vatrogasni dom 006
Apr 09 2021

За потребе ватрогасне јединице у Дервенти гради се функционалнији и савременији Ватрогасни дом. Данас је објекат, по завршетку друге фазе радова, обишао градоначелник Милорад Симић са сарадницима.  Објекат је површине око 1.100 метара квадратних, од којих су око 520 квадрата  просторије управе ,а остало су гараже.

Прва фаза радова је обухватила изградњу темељне конструкције објекта и кров на управном дијелу зграде док су у другој фази урађени кров на гаражама и финално уређење простора, али не цијелог него само потребног дијела објекта управе и гаража. Да би се објекат пустио у употребу потребно је урадити и прву фазу изградње Мотајичке улице,од улице Марије Бурсаћ  до првог улаза у круг Ватрогасног дома.

Градоначелник Симић је изразио задовољство изградњом новог Ватрогасног дома, једног од највећих и  најмодернијих у Републици Српској.

„Хоћу да вјерујем да ће на крају овог мјесеца  одборници прихватити мој приједлог о капиталном улагању да се издвоји неких 250-260 хиљада  да овај посао колико толико приведемо крају и ватрогасну јединицу премјестимо на једну условнију дестинацију,а у принципу да се приближили индустријској зони јер су они ту и најпотребнији. Прва фаза је коштала  око 340 хиљада , друга око 290 хиљада, уложено је око 630 хиљада  и још ту треба доста урадити на вањском уређењу,на прилазним  и одлазним путевима , треба ријешити питање врата“, рекао је Симић.

Старјешина  Територијане ватрогасне јединице Дервента Славен Пијетловић  је истакао да је објекат који тренутно користи јединица изграђен давних педесетих година и као такав не може задовољити тренутне потребе развијенијег ватрогаства у Дервенти.

„Привредни развој града и његова урбанизација наметнули су и потребу за изградњом савременијег објекта јер овакав развој, поред позитивних ефеката за друштвену заједницу , за собом повлачи и повећан ризик од пожара и нове захтјеве ватрогаства у Дервенти. Дом који тренутно користи ватрогасна јединица је саграђен педесетих година  и грађен је по стандардима возила из педесетих година и он није могао да задовољи потребе даљег развоја ватрогаства  у Дервенти. Остаје још околно уређење и приступна саобраћајница и унутрашње намјештање објекта. По завршетку објекта располагаћемо са свим што је потребно за функционисање ватрогасаца  са савременом опремом која се сада већ користи и полигоном за обуку ватрогасаца“, истакао је Пијетловић и захвалио се градоначелнику и одборницима што су подржали изградњу оваквог једног објекта.

Извођач радова на другој фази објекта било је предузеће „Ехта –Р  и  власник предузећа Драгољуб Ћустић је рекао  да су утоку припреме за трећу фазу изградње ,за коју ће бити потребно око два до три мјесеца.У трећој фази су планирани прикључци за струју и воду, одводња оборинских вода и асфалтирање улице до дома.