Завршен пројекат „Српска народна ношња дервентског краја“

Knjiga Srpska narodna nosnja derventskog kraja – Damir i Sandra Kljajic stranica 54
Apr 05 2021

Истраживачки  центар  „Искон“ из Бањалуке  завршио је пројекат „Српска народна ношња дервентског краја“,у оквиру којег је припремљена истоимена књига.

Књига ,чији су аутори Сандра и Дамир Кљајић,садржи  обједињене информације о дервентској народној ношњи те велики број старијих фотографија мјештана у народној ношњи  као и фотографије дијелова ношње које су сачували становници дервентских села.

„Књига је настала прије свега са жељом да на једном мјесту буде приказан дио сачуваних старих фотографија и дијелова народне ношње које још увијек чувају српске породице у дервентском крају као и да на једном мјесту нађу све писане  информације и сјећања мјештана о српској народној ношњи на ширем простору Дервенте“, истиче Дамир Кљајић.

Додаје да је значај књиге прије свега у томе што се у њој налази и већи број фотографија  које су настале прије Другог свјетског рата и које до сада нису презентоване широј јавности.

„Циљ пројекта је, осим стварања услова за очување народних ношњи дервентског краја , упознавање становника Дервенте са народним насљеђем. Осим тога, подаци о ношњи биће доступнији научним радницима,ђацима, студентима , посјетиоцима, туристима и грађанима Дервенте“, истакао је Кљајић.

Пројекат је спровођен од 01. јануара 2019. до 28.фебруара  2021.године,а дио грађе прикупљен је између 2015. и 2017.године.

Штампање књиге суфинансирала  је Управа за сарадњу са Дијаспором и Србима у региону , а подршку су пружиле и институције локалне заједнице.