Заштита хрватске културне баштине

hrvatska kulturna baština
Sep 18 2018

Хрватско културно друштво „Напредак“ организовало је протеклог четвртка јавну трибину на тему „ Заштита хрватске културне баштине општине Дервента“.Трибина је дио провођења пројекта „Формирање прве поставке Завичајне збирке Хрвата општине Дервента“ подржаног од стране Министарства цивилних послова послова БиХ, а  у оквиру гранта  „Суфинансирање пројеката институција културе у Босни и Херцеговини за 2017.годину“.

Била је ово прилика за разговор о потреби обиљежавања и заштите свих споменика културе у дервентској општини и подизање друштвене свијести о важности овог процеса. Уводно излагање о важности пројекта, његовом садржају и сврси ,као и његовом току поднијела је асистент на пројекту Данијела Зирдум. Потом је услиједио кратак преглед досада обрађених споменика хрватске културне баштине дервентског краја које је истражио и описао фра Мирко Филиповић, предсједник дервентског  „Напретка“. Он је представио осам споменика културе и то :Умјетничку збирку самостана Плехан,која је проглашена националним спомеником БиХ, стећак из 16. Вијека на гробљу Камење у Мишинцима као најстарији историјски запис, Дјевојачки гроб у Пјеваловцу, као споменик народне легенде о одбрани дјевојачке части, традицију вађења и клесања млинског камења на Плехану,старо гробље Бубан у Буковици са најочуванијим каменим споменицима из 19.вијека,умјетничку збирку Жеравац која броји 1165 дјела, гробље „Бабин греб“ у Вишњику и стећак из 17.стољећа на гробљу Баница код Дубочца.

Филиповић је истакао да је друштво добило половину тражених средстава потребних за провођење активности у оквиру пројекта те да је реализација пројекта започела предавањем о ношњи Хрвата коју је одржала етнолог и кустос  Земаљског музеја у Сарајеву Марица Попић Филиповић,а оџавање трибине о значајним споменицима културе  и вриједним  умјетничким збиркама је,на неки начин, увод у мапирање културних споменика свих народа који живе у Дервенти. Цјеловити текстови о споменицима биће штампани и у брошури која ће бити представљена на завршној изложби прикупљених старих фотографија народне ношње, људи и обичаја која ће бити одржана крајем септембра.