Великогоспојинска повеља са златним грбом уручена предузећу „Металац МБМ“ из Дервенте

dan opštine 244
Aug 31 2020

Предузеће „Металац МБМ“ ,оснивача и власника Слободана Голуба ,добитник је највишег општинског признања ,Великогоспојинске повеље са златним грбом ,која је уручена на Свечаној сједници Скупштине општине поводом Дана општине.

„Признање ми значи много и мислим да сваки дервентски  привредни жели овакву награду у својој канцеларији. Желио бих захвалити свима који су препознали и предложили „Металац МБМ“ за највише општинско признање“, рекао је Голуб послије пријема награде.

Од мале занатске радње, која је основана 1997. године  и запошљавала само два радника, привредно друштво „Металац МБМ“ је данас израсло у великог извозника и поузданог партнера .У првих десетак година  фирма је радила за италијанског купца за којег су правили навојне спојнице за грађевинске подупираче  и у том периоду запошљавали су 35 радника. Повећањем послова  и радника фирма је започела изградњу савремене пословне хале у Лугу. Пред крај 2008.године производна хала је била спремна за употребу. Али 2008.године свјетска криза погађа металски сектор. Наступа тежак период у којем предузеће са 35 долази на 12 радника. Али то није поколебало власника фирме који је интензивно радио на изналажењу пословних партнера и нађени су у аустријској фирми „Дока“ .То је до данас највећи партнер овог предузећа иако оно сарађује са још неколико фирми са подручја цијеле Европске уније.

Након 2009.године креће убрзани развој предузећа.                                                                                  „Наступа „златно доба“ у којем од 2014. године постепено роботизујемо  производњу тако да 2018.године постижемо  најбоље резултате у историји предузећа.Усвајамо  4 европска стандарда  и лиценцу за производњу једног посебног производа. Од 1999.године до данас у ЕУ смо извезли 1.924 шлепера робе“, истакао је Голуб.

Предузеће је 2019.године завршило изградњу  нове производне хале, површине 2.650 метара квадратних,а вриједност нове инвестиције је око 1,5 милион марака.

Било је планирано покретање новог производног програма али је епидемија  зауставила реализацију

„Изградњом ове хале требали смо започети производњу алуминијумских позиција из области грађевинарства. Договорили смо послове  и профиле, одредили машине које су нам потребне, проширили капацитет  корисног простора на 4.500 квадрата са пратећом инфраструктуром и сада очекујемо почетак рада када се епидемија смири“, поручио је Голуб.

Пнадемија је утицала на  пословање  предузећа али су успјели задржати све раднике ,њих 57.

Успјех преузећа није остао незапажен  па је 2015.године изабрано за најбоље мало привредно друштво у избору привредне коморе Републике Српске.

Својим пословним успјесима  допринијели су не само привредном развоју општине Дервента него и развоју  општине у другим друштвеним областима. Нису остали нијеми  за многобројне апеле  за помоћ ,како појединцима тако и удружењима грађана и о томе свједочи не мали број захвалница и признања која су додијељена овом предузећу.