Утврђен календар одржавања парастоса

ЗНАК БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ДЕРВЕНТЕ
Jan 21 2021

Предсједништво Општинске борачке организације одржало је у уторак сједницу на којој је главна тема била утврђивање календара  обиљежавања  значајних датума за организацију односно  одржавање парастоса погинулим борцима у протеклом рату.

Чланови Предсједништва су констатовали да је потребан један много озбиљнији приступ у организовању парастоса  за погинуле борце као би се задржао значај и смисао који они треба да имају. Парастоси треба да чувају успомене на оне који су дали највећи допринос стварању и очувању  Републике Српске  па је закључено да је потребно порадити на садржају ових скупова.

Предсједништво је закључило да највећи број датума за обиљежавање остаје исти ,то су датуми или православни празници када је одавана почаст погинулим борцима Војске РС из Дервенте.

„Изузетак   је парастос у Осињи ,с обзиром да је већ  раније закључено да ,умјесто за празник Светог Пантелејмона ,треба да се одреди други датум за одржавање парастоса погинулим борцима. Разлог за овакав закључак лежи у чињеници да се већ неколико година појављују различити проблеми приликом организације парастоса овог дана. Коначну ријеч о томе даће Осињани  међу којима ће се највише слушати ставови породица погинулих“, закључило је Предсједништво Општинске борачке организације.