Усвојен ребаланс буџета и увећани план капиталних улагања

30-so-derventa
Jul 19 2019

Скупштина општине је на свом тридесетом засједању ,одржаном у уторак,усвојила ребаланс буџета за 2019.годину и буџет сада  износи 15.083.923,00 КМ. Подршку одборника  добила је и измјена одлуке о расподјели утврђеног суфицита и неутрошених намјенских средстава којом се ослобађа додатних 723.000 КМ за инвестиције кроз капитални буџет. Сет  ових финансијских документа усвојен је великом већином и без расправе.

Начелник Симић је задовољан скупштинским одлукама те је захвалио свим одборницима , ма којој странци припадали,што су препознали и изгласали „праве ствари и од заједничког интереса“.

„Није мала ствар да се буџет увећа за готово милион марака преосталог новца из прошле године .Ради се о 952 хиљаде марака суфицита из прошле године и десетак хиљада од Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске. Појачали смо и капитални буџет који је у основи био 1,5 милиона марака за нових 723 хиљаде и наш капитални буџет сада износи 2.223.443,00 КМ“,рекао је новинарима начелник Симић и истакао да је најзначајније то што у 2,23 милиона нема кредитних средстава.

Расподјелу додатних средстава за капитална улагања омогућио је за општину позитиван исход ревизије  пресуде у „предмету Сајмиште“ код Врховног суда Републике Српске којом су преиначене претходне пресуде у вези исплате накнаде за преузето земљиште на Сајмишту.Одборници су имали прилику да се упознају са генезом дешавања у овом предмету из давне 1987.године све до данас чији је повољан исход утицао на општинске финансије.  Према рјешењима надлежних судова општина је била дужна да исплати Нађији Кресо из Сарајева и њеним сродницима износ од 665.000 КМ плус судски трошкови али је рјешењем Врховног суда од 15.маја ове године тај износ смањен на 216.150 КМ  и 21.000 КМ на име судских трошкова.

„И вукли смо од 1,3 милиона  до 216 хиљада и 6 правоснажних пресуда ,од основних, окружних и Врховног  суда и посљедња је да смо дужни исплатити ових 216 хиљада. Још има могућност апелације Уставном суду и вјерујем да ће се жалити и супротна страна. Ово је без права одлагања.У прилици смо да обезбиједимо новац и већ смо по основу прошле пресуде уплатили 53 хиљаде марака тако да за уплату имамо негдје око 180 хиљада марака и ми смо тиме завршили своју обавезу по судској пресуди“,рекао је начелник Симић.У изјави за медије начелник Симић је истакао да је разочаран што се Дервента није нашла међу општинама које ће добити средства Владе Србије и додао:“Невјероватно је да виши нивои власти распореде 9,3 милиона евра мимо Дервенте.Не знам који је критеријум за то. То нам је знак да се морамо ослонити сами на себе због чега сам још поноснији на чињеницу да ћемо 2,2 милиона марака сопствених средстава распоредити на капиталне инвестиције.Разгледница Дервенте ће догодине у ово доба бити засигурно много богатија и љепша“.

На документе ребаланса буџета и измјене плана капиталних улагања одборник ПДП Сања Димитрић  уложила је истовјетне амандмане за које није добила подршку већине одборника.Димитрићева је предложила да се за пут у Трстенцима ,поред планираних 30 хиљада марака у капиталном буџету издвоји додатних 20 хиљада марака.Начелник Одјељења за финансије Миле Стринић је појаснио да није могуће предложено умањење средстава по појединим пројектима јер је процедура јавних набавки у току.

Одборници су дали подршку и одлуци о извршењу буџета за ову годину,а усвојен је и приједлог одлуке о расписивању и одржавању избора за чланове савјета мјесних заједница.На дневном реду посљедње радне сједнице прије свечане сједнице Скупштине општине нашли су се и приједлози за додјелу општинских признања која се додјељују поводом Дана општине, на свечаној сједници 28.августа. Усвојен је приједлог да Великогоспојинска повеља са златним грбом буде додијељена Стручној и техничкој школи у Дервенти, повеља почасног грађанина Дервенте  директору предузећа „Дигитал Електроник“ из Аустрије Рицхарду  Ауеру те Захвалница Јовану Бабићу,професору  српског језика и књижевности.