Усвојен План капиталних улагања у 2021.години

4.skupština,jpg
May 04 2021

Одборници Скупштине града су на  четвртој сједници,одржаној 29.априла,усвојили План капиталних улагања за ову годину у износу од  1.393.700 КМ. На приједлог Плана стигла су 53 амандмана скупштинских клубова већине  и појединих одборника ,који су усвојени па је  самим тим предложени План у потпуности  промијењен.

У вишечасовној дискусији о Плану капиталних улагања дошла су до изражаја неслагања скупштинске већине на једној предвођене СДС и коалиције странака СНСД,СП,УС,НДП и ХДЗ  на другој страни.

Првобитни документ који је предложио градоначелник Милорад Симић је готово у потпуности измијењен. Од предвиђених око 1,4 милиона за капитална улагања, у измијењеном буџету се око 1,1 милион усмјерава у рурална подручја.У изјави за медије, поводом усвајања измијењеног капиталног буџета градоначелник Симић је рекао:

„Када смо овај капитални буџет од 1.393.700 КМ хтјели распоредити да будемо богатији у овој години , онда нам се у Дервенти деси релевантна скупштинска већина и све поремети. И ваш план од толико новца сведу на 12 хиљада КМ. Обрисали су средства за реконструкцију Старог моста ,који је у рушевном стању и за који би свака наредна поплава могла да буде кобна. Мост у Доњем Детлаку ,који је радио СФОР, неки  зликовци су покидали, срушили  и то су одбили. Улицу „9.јануар“, уз парк „9.јануар“-синоним Републике Српске, за коју смо потписали уговор,требало је да се изгради тротоар и расвјета, су такође избрисали. Избрисали су и изградњу тротоара у ул. 1.маја  која је све више жила куцавица у Дервенти. Није прихваћен ни приједлог о изградњи канализационе мреже у Свиленграду, као ни канализационе мреже у Кинеској четврти , ни изградња водовода од „Златног Луга“ до цркве у Агићима. Обрисали су и уређење изворишта „Темпл“ али и уређења и проширење православног гробља у којем немамо гдје укопати мртве. И видеонадзор не треба граду као  ни издвајање средства за израду пројектне документације за реконструкцију објекта ОШ „Никола Тесла“ који је оштећен у прошлогодишњем земљотресу, а неће бити ни средстава за започети пројекат изградње водоснабдијевања у јужном дијелу за око хиљаду домаћинстава.Обрисали су и средства за изградњу улице у сервисно-комуналном центру гдје имамо много фирми  као и средства за изградњу спомен собе“, рекао је градоначелник те истакао да у дервентској скупштини пресуђује  једна рука те да се о Дервенти почиње причати једна јако ружна и негативна прича.“Жао ми је мојих година , моје љубави и неког знања за Дервенту који се јако брзо девалвирају“, додао је градоначелник Симић.

Епилог вишечасовне расправе о капиталним инвестицијама било је усвајање 23 заједничка амандмана СДС,ПДП,ДНС, СПС и ХС, 17 амандмана Клуба одборника СДС-а,пет ПДПО-а, четири ДНС-а и по два одборника ХС Маринка Николаша и СПС Николе Нединића.

Поводом усвајања амандмана и измијењеног капиталног буџета  шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић је у изјави медијима рекао:

„Нисмо били у прилици да прихватимо предложени буџет, а да прије тога не будемо консултовани и да заједнички донесемо план ,што је најбоље за Дервенту.У историји Дервенте није забиљежено да се о једној тачки дневног реда дискутује више од 8 сати. И то показује у каквом  су стању моментална позиција и опозиција. Већина пројеката који  су уврштени  у буџет су пројекти које смо ми предлагали и раније .Зашто се до сада чекало на њих? Неке ставке из капиталног буџета нисмо могли усвојити и навешћу примјер за православно гробље.Зашто да издвајамо средства из буџета града, да га сређујемо ,а гробље је дато на управљање „Комуналцу“ који наплаћује свако гробно мјесто и уређење гробља. Ако мислимо да идемо напријед онда требамо сједати и договарати се“, рекао је Ђурић.

И шеф Клуба одборника СНСД Славко Томаш  се , у изјави за медије , осврнуо на усвојени капитални буџет.“Капитални буџет за 2021. годину је урађен на основу пристиглих захтјева из мјесних заједница и других буџетских потрошача гдје се водило рачуна о равномјерној заступљености града и села.То се тако ради већ 16 година и сада смо дошли у ситуацију да позиција својим амандманима дјелује и у сто постотном износу измијени план и концепт буџета. Неко ко не гласа за реконструкцију ОШ „Никола Тесла“, за изградњу тротоара у граду, видеонадзор, реконструкцију Старог моста нека објасни и грађанима зашто ове године неће бити улагања ниједне марке у град“, рекао је Томаш.

Одборници СНСД су током расправе нагласили да је овакво прекрајање капиталних инвестиција  јединствен случај у Републици Српској те да се ради о намиривању појединих одборника и гласача.

Није прихваћен ни Програм заједничке комуналне потрошње  за ову годину. Прихваћен је програм рада и финансијски план  Дома здравља Дервента док програми рада и финансијски програми  Центра за социјални рад, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“,Центра за културу, Спортског центра ,Туристичке организације Дервента, ЈПУ „Трол“ и Геронтолошког центра нису добили подршку већине одборника .

Расправа се повела и о предложеној економској цијени услуга у ЈПУ „Трол“ .Клуб одборника ПДП-а је амандманом тражио да цијена буде смањена са 383 на 339 КМ. Директор вртића Гордана Симић је појаснила  методологију израчунавања цијене услуга  која је одређена  Законом о предшколском образовању истичући да цијена коју плаћају родитељи на мјесечном нивоу за дјецу која бораве у вртићу, у овој години остаје иста.

Прихваћен је приједлог одлуке о градским административним таксама,о висини накнаде предсједницима савјета мјесних заједница, одлука о оснивању Одбора за жалбе ,одлука о мјесним заједницама на подручју Града, о сазивању и начину рада збора грађана. Усвојено је и више одлука о продаји градског грађевинског земљишта , одлука о измјени дијела регулационог плана „Гаковац“, приједлог рјешења о утврђивању права на новчану накнаду или друго земљиште Ћимић Мухарему, извјештаји о раду Скупштине општине и њених сталних радних тијела у протеклој години. Усвојена је и информација о стању јавне безбједности на подручју Дервенте у 2020.години, о стипендирању студената и ђака те изабран секретар Скупштине општине.

Извјештај о годишњем утрошку намјенских средстава од накнаде по основу продаје дрвних и шумских сортимената  и извјештај  о средствима посебних водних накнада нису добили подршку већине одборника. На приједлог трећине одборника скупштинске већине , разријешени су предсједник и један члан Комисије за избор и именовања. Досадашњи члан Комисије Сања Димитрић је именована  за предсједника ове комисије .Дужности је разријешен досадашњи предсједник Славко Томаш.

Одборници су усвојили допуну рјешења о избору предсједника , замјеника и чланова Одбора за питања омладине и младих те именовали Комисију за провођење јавног надметања у саставу: Оливера Ћебеџија , предсједник и чланови Ивона Пејин и Љиљана Мујачић.За секретара је именована Нада Шпирић.

Разматрајући План пословања Јавног предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“ за ову годину  у функцији Скупштине, одборник СНСД Синиша Јефтић је упозорио да је прекршен Закон о јавним предузећима приликом именовања Надзорног одбора у овом предузећу јер је за предсједника Надзорног одбора изабран Милорад Бјелошевић, који је потпредсједник СДС-а те да је потребно наћи рјешење за новонасталу ситуацију. План пословања је усвојен.