Уручена признања најбољим пољопривредницима

lan-vel-socanica-3
Aug 27 2019

Проглашењем најуспјешнијих пољопривредних произвођача са подручја општине,у недјељу је завршена тродневна Пољопривредна  манифестација у Великој Сочаници. Организатор манифестације, која је ове године одржана по четрнаести пут, је Удружење пољопривредних произвођача „Лан“ из Велике Сочанице. Циљ манифестације је да се пружи подршка вриједним пољопривредницма  јер је све више њих који напуштају село и започињу друге послове.

„Започели смо ову манифестацију прије четрнаест година  када смо одржали прву изложбу музних грла али се смањивао број фарми и становника уопште па смо у задње двије године наставили традицију кроз награђивање најуспјешнијих пољопривредника. Прогласили смо најуспјешније произвођаче млијека, товних јунади, крмача прасилица,у области пчеларства ,овчарства, перадарства  и у производњи корнишона.То су оне гране које су најзаступљеније у Дервенти и  ти произвођачи буду субвенционисани сваке године захваљујући начелнику општине“,рекао је Жељко  Лазаревић  из УПП „Лан“ те нагласио да око 150 коопераната са јужног дијела општине кроз ово Удружење испоручи око 200.000  тона млијека.

Општина Дервента пружа свесрдну подршку пољопривредним произвођачима кроз подстицајна средства из буџета општине. Манифестацији је присуствовао и замјеник начелника Синиша Јефтић који је истакао да „општина разним донацијама и субвенцијама помаже овим вриједним људима. Број присутних на данашњој манифестацији говори у прилог томе. Локална заједница подржава развој села и пољопривреде улажући у путну инфраструктуру и водоводе, а заједно са ИФАД-ом и корисницима  суфинансирали  смо опрему и репроматеријал  за три удружења пољопривредних произвођача. На овом подручју смо у задње вријеме положили водовод „Лексија“,обновили пут Провалија-Три крушке,вриједан око 400.000 марака и сматрамо да је то прави начин за побољшање услова и останак људи на сеоским подручјима“.

Признања су уручена најуспјешнијим пољопривредним произвођачима и то: највећи мљекар је Раде Ћудић  из Црнче, Драго Пећић је највећи узгајивач крмача.Највећи број пчелињих друштава има Еминовић Емир из Дубочца ,укупно 550, док највеће површине под пластеницима има Горан Чокић. Највећи узгајивач  јунади је Боро Поповић из Лупљанице, најуспјешнији перадар је Здравко Гроздановић из Поља док Драган Кулага из Трстенаца има највише оваца.Највеће засађене површине корнишона су код Боре Вујичића из Детлака.

У оквиру манифестације први и други дан су одржане вечери изворне музике ,а трећи дан организовано је тракмичење у тардиционалним сеоским играма.Манифестација је завршена томболом и народним весељем уз изворну музику.