Уручена постхумна одликовања породицама погинулих бораца Војске РС

ODLIKOVANJA 149
Oct 28 2019

Начелник општине Дервента Милорад Симић и директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и несталих  цивила РС  Милорад Којић  уручили су данас 12 одликовања породицама погинулих бораца којима их је постхумно одликовала предсједница РС Жељка Цвијановић, са подручја општина Дервента, Прњавор и Брод.

Предсједница Цвијановић је поводом Видовдана , крсне славе Војске Републике Српске и поводом 15.септембра,Дана несталих и погинулих  РС,а на иницијативу Борачке организације РС и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС одликовала 130 бораца Војске РС , Медаљом заслуга за народ.

Изасланик  предсједнице РС  Којић је истакао да се додјелом признања указује част и поштовање свим борцима страдалим за слободу. „Та слобода зове се Република Српска. Од 2012.године до данас је одликовано 1.870 бораца и овај посао ће бити настављен у сарадњи са републичком борачком организацијом и организацијом несталих  цивила који и подносе приједлоге за додјелу одликовања. Сви борци ће бити одликовани. Морамо да укажемо и поштовање и породицама  које данас овдје живе. Нису хероји само погинули борци већ и  њихове породице које живе овдје.Постављамо питање за све појединце и институције који говоре да смо агресори ,да смо злочинци-да ли је мајка која је изгубила дијете ,злочинац. Ми морамо да поштујемо мајке  и наше страдале и овом додјелом одликовања  то и чинимо“,рекао је Којић те подсјетио да је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату живот изгубило 34.286 бораца ВРС и цивила бранећи Републику Српску.

Начелник Симић је истакао да је тешко говорити да је ово свечарски чин али у неку руку и јесте јер је прилика да споменемо погинуле. „Туга је што држава није у прилици да у једном моменту одликујемо све оне који су дали оно најсветије, свој живот за ову државу. Драго ми је да је то већ постао континуитет и да ће сви борци бити одликовани. Људима који ће данас преузети одликовања не можемо вратити ништа пуно али је велика ствар да нису заборављени и да се то његује..Онима ,који су живот дали за ово што имамо данас, најбоље ћемо се одужити да добро радимо,да не покваримо оно што су они створили. Мора се његовати и поштовати та највећа жртва коју су они дали“,рекао је начелник.

Предсједник Општинске борачке организације  Дервента Чедо Вујичић је изразио задовољство што ће сви, који су дали своје животе за РС ,бити одликовани.“Медаљом заслуга за народ до сада је , рачунајући седам које су данас уручене, одликовано укупно 226 бораца са подручја Дервенте,а преостало је још 186 бораца који би требало да добију та одликовања“ ,рекао је Вујичић и подсјетио да је и 47 живих бораца добило одликовања али да се та одликовања више  не додјељују.

Одликовање за свог оца Недељка Велимира ,борца Осињске бригаде који је погинуо  8.јуна 1992.године, примила је данас његова кћерка Наташа.“Поносна сам на свог оца и какав је човјек био.Рекао је да ће живот окончати насмијан, да ће пркосити смрти и непријатељима и заиста је тако и погинуо.Вољела бих да је лично могао да добије одликовање,а не да ми то на овај начин радимо али је ово ипак нешто што цијеним“, рекла је новинарима Велимирова.

Одликовани  Дервенћани су : Зоран (Аница) Милојевић, Миленко (Недјељко)Милошевић, Душко(Здравко) Косијер, Драган(Марко) Маркуљевић, Обрен (Михајло) Ристић, Недјељко(Гојко)Велимир и Боро(Стево) Марковић.